Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

Цената на природния газ за юни падна с още 15.2% надолу


Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за юни от 65,82 лв. за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от регулатора. На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Цената за юни е с 15.2% по ниска от тази за май, която беше 77,55 лева Според КЕВР главен фактор за това е устойчивата наклонност за понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари и по-ниското ползване.

От КЕВР прибавят, че регулаторът е утвърдил цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ настоящи данни, формиращи цената на природния газ за юни. Те регистрират котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс до 31 май в това число.

Регулаторът е открил, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от 2 разнообразни източника за доставка. В ценовия микс за юни е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 70.3% от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво. След образуване на тръжна процедура „ Булгаргаз “ е сключил за юни един контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района. Договорът е при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане, допълват от КЕВР.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за юни – към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

Намалението на цената на природния газ за юни дава отговор напълно на ползите на българския бизнес и битовите консуматори. Постигнатата висока степен на запълняемост на газовото вместилище в Чирен от 85%, с наклонност да доближи до 95%, дава убеденост, че България ще посрещне отоплителния сезон без изненади “, съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР