Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цена на природния газ за февруари от 124,34 лева за мегаватчас

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец февруари в размер на 124,34 лв. за мегаватчас (MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, съобщи БНР.

Намалението на цената с 31% по отношение на януари има основно значение за топлофикационните сдружения, промишлеността и крайните консуматори, цените на парното отопление остават без смяна до края на отоплителния сезон, показват от енергийния регулатори.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка " и съставния елемент покриваща разноските на " Булгаргаз " за предпазване на количества в газохранилището в " Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Решението на КЕВР беше взето след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от " Булгаргаз " настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " (IGB) на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан, като тези количества покриват 29,17 % от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, " Булгаргаз " е сключил за февруари три контракта за доставка на полутечен природен газ (LNG) с търговци от района. В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман от хранилището в " Чирен ".

С обезпечените количества природен газ за февруари се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти, показва КЕВР.

Утвърдената от регулатора цена от 124,34 лева./MWh е с 31% по-ниска от цената за януари, която беше в размер на 179,33 лева./MWh. Основен фактор за това е понижението на борсовите показатели на интернационалните газови пазари вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове.

Снижаването на борсовите котировки даде опция публичният снабдител виртуално да нагнети в хранилището в Чирен природен газ на доста по-ниски цени, което усъвършенства ценовите нива на съхраняваните количества. В резултат на това е понижена цената на синьото гориво от " Чирен ", което е ценообразуващ детайл в общия микс, и е реализирано намаляване на крайната цена за м. февруари.

" Намалението на цената на природния газ с близо 30% е доста удобен фактор с основно значение за потребителите на парно отопление, топлофикационните сдружения, промишлеността и крайните консуматори на синьо гориво. С оглед на одобрената по-ниска цена Комисията няма да предприеме дейности за повишение на цените на топлинната сила до края на отоплителния сезон и те се резервират на сегашните равнища ", съобщи ръководителят на Комисията Иван Иванов на извършеното намерено съвещание на 27 януари.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР