Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

КЕВР утвърди поскъпването на природния газ от 1 септември с близо 19%

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м. септември в размер на 353,21 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

По-рано " Булгаргаз " изиска синьото гориво да нарастне с 353, 63 лева./MWh . Корекцията на цената е минимална.

Комисията дефинира цената след осъществен разбор на импортираните на 1.09.2022 година от „ Булгаргаз “ данни и документи. Установено е, че публичният снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар от три източника: Количеството газ по Четвъртото съглашение към контракта за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за интервала от 1 юли 2022 година до 30 септември 2022 година ; Количества природен газ, обезпечени по подписан контракт за доставка на полутечен природен газ /LNG/; Количества от търг „ вид аукцион “ на платформата на „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД.

В заявката на „ Булгаргаз “ се съдържат цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти, по отговорностите според Програмата за освобождение и по Плана за нагнетяване в ПГХ „ Чирен “.

Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от препоръчаната от „ Булгаргаз “. Регулаторът откри, че в цената на природния газ са включени непозволено разноски, които са извадени от общите разноски за цената на природния газ за м. септември 2022 година

Водеща причина за високия растеж на цената за м. септември е продължаващото през м. август покачване на интернационалните цени на
природния газ в резултат от военната експанзия на Русия в Украйна. Силно понижените или спрени доставки от страна на „ Газпром “ водят до нараснала неустановеност на газовия пазар в Европа и образуване на нереално високи котировки . Допълнителен отрицателен фактор е и нарасналият курс на американския $, който е ценообразуващ детайл, изясняват от КЕВР.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР