Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди средно увеличение

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди средно увеличение
Коментари Харесай

Токът за бита скача с 4,37% от 1 юли, парното поскъпва минимално

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди приблизително нарастване на цената на електрическата енергия за битовите консуматори с 4,37%.

За клиентите на " Електрохолд " е планувано приблизително нарастване с 4,24%, на ЕВН - с 3,78%, а на " Енерго Про " - с 5,43%, оповестиха от КЕВР.

От там прецизират, че в тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

КЕВР одобри решение за цените в бранш " Електроенергетика ", които влизат в действие от 1 юли 2023 година за идващия едногодишен ценови интервал. 

Първоначалните планове на регулатора предвиждаха нарастване в размер на 3,63% приблизително, само че това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха  изменени квотите за контролирания пазар на държавните производители на електрическа енергия.

В енергийния микс за битовите консуматори бяха включени 2 200 000 MWh електрическа енергия, създадена от Топлоелектрическа централа " Марица изток " - 2, за сдружението да не изпадне във финансови усложнения.

Бившият длъжностен министър Росен Христов разяснява за Българска телеграфна агенция, че заповедта за включване на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " в микса на контролирания пазар е на база решение на Народното събрание от 2020 година и на член 4 от Закона за енергетиката, с които министърът на енергетиката е длъжен да обезпечи активността на държавното сдружение.

От КЕВР изясняват, че са приложили регулаторни механизми, които са разрешили нарастването на цените на електрическата енергия за битовите консуматори да бъде в размер близо четири пъти по-нисък от равнището на инфлацията.

Статистиката на Европейски Съюз демонстрира, че цените у нас са измежду най-ниските в съпоставяне със страните в цяла Европа. С определянето на цени с небосвод от една година напред Комисията основава условия за предвидимост и сигурност на разноските на българските семейства.

Този метод потвърди своята аргументираност в миналите интервали на висока динамичност на цените на енергийните пазари, когато разноските на битовия бранш в останалата част на континента се покачиха фрапантно, се споделя още в известието.

Цените на топлинната сила се покачват минимално с сред 0,05 на 100 и 0,48 на 100, при годишна инфлация за интервала по данни на Национален статистически институт от 15%, оповестиха още от КЕВР. Регулаторът одобри решение за цените в бранш " Топлоенергетика " за идващия едногодишен ценови интервал от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година
 
За клиентите на " Топлофикация София " ЕАД одобрената годишна планирана цена на топлинната сила за битовите консуматори е в размер на 137,93 лева./MWh (мегаватчас), за " ЕВН Топлофикация " ЕАД - 137,96 лева./MWh, за " Топлофикация Плевен " ЕАД - 96,94 лева./MWh, за " Топлофикация Бургас " ЕАД - 95,20 лева./MWh, " Веолия Енерджи Варна " ЕАД - 136,99 лева./MWh, " Топлофикация Враца " ЕАД - 113,08 лева./MWh, " Топлофикация ВТ " АД - 131,82 лева./MWh, " Топлофикация Разград " ЕАД - 145,54 лева./MWh.
 
За топлофикационните сдружения, употребяващи за енергиен притежател въглища, избраните цени на топлинната сила са: за " Топлофикация Русе " ЕАД - 105,57 лева./MWh, за " Топлофикация Перник " АД - 115,94 лева./MWh, за " Топлофикация Сливен " ЕАД  - 104,19 лева./MWh, за " Топлофикация- Габово " ЕАД - 138,00 лева./MWh.

С одобрените цени нарастването на цената на парното и топлата вода за клиентите на " Топлофикация София " е с 0,05 %, за " ЕВН България Топлофикация " ще е с 0,22 на 100, за " Топлофикация Плевен " - с 0,06 %, за " Топлофикация Бургас " - с 0,28 на 100, за " Веолия Енерджи Варна " – с 0,35 %, за " Топлофикация ВТ " - с 0,11 на 100, за " Топлофикация Русе " ЕАД – с 0,09 %, за " Топлофикация Сливен " ЕАД – с 0,26 на 100, за " Топлофикация Габрово " ЕАД - с 0,36 %, " Топлофикация Разград " ЕАД - с 0,48 на 100.
 
Намаляват се цените на топлоенергията за клиентите на " Топлофикация Перник " - с 0,66 на 100, както и за клиентите на " Топлофикация Враца " - с 0,06 %. Българска телеграфна агенция напомня, че посочените цени са без Данък добавена стойност.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР