Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди днес цена

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди днес цена
Коментари Харесай

КЕВР утвърди с 8% по-ниска цена на природния газ за юли

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди през днешния ден цена на природния газ за юли от 60,58 лв. за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от регулатора. На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.
Прочетете още
КЕВР утвърди цена на природния газ за юни от 65,82 лв. за мегаватчас, което значи, че одобрената цена за този месец от 60,58 лева./MWh е с 8 % по-ниска, напомня Българска телеграфна агенция.

Общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от два разнообразни източника за доставка, показват от регулатора. В ценовия микс за юли е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България-Гърция, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 72,2 % от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво. След образуване на тръжна процедура " Булгаргаз " е сключил за юли един контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за юли - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

По време на откритото съвещание по тематиката, което се организира на 28 юни, ръководителят на КЕВР Иван Иванов сподели, че това демонстрира полезността на контракта, който България има с Азербайджан. " Това служи безусловно като котва за цената, защото тя не зависи от ТТФ (TTF - газовия хъб в Нидерландия - бел. ред.) ", съобщи Иван Иванов.

Миксът, който се получава от азерския снабдител на природен газ и от другия, разрешава да се усъвършенства нарастването в цената и по тази причина покачването по отношение на заявката от 12 юни не е 19 на 100, а единствено 4 %, изясни в четвъртък изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР