Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще може да

...
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще може да
Коментари Харесай

КЕВР ще контролира сделки за над 20% от дружествата

Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ ще може да управлява покупко-продажби за над 20 % от електроразпределителни, топлофикационни и газови сдружения, взеха решение дефинитивно депутатите с признати промени в Закона за енергетиката. Против признатото предложение се оповестиха от Движение за права и свободи, с претекста, че предлагането е политическо и е в нарушаване на Конституцията. Правомощия на Комисията за енергийно и водно контролиране да се произнася при продажба на дялове от енергийни компании скараха депутатите през вчерашния ден, а през днешния ден бяха подкрепени, откакто ГЕРБ взе свое политическо решение.

" За да успокоим пристрастеностите - виждаме, че и сътрудниците от " Обединени патриоти ", и от Българска социалистическа партия настоявате доста за този текст, макар че имахме някои съмнения, имаме политическо решение да приемем текста ", сподели ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев.

Целта съгласно вносителите и поддръжниците на измененията от „ Обединени патриоти “ и Българска социалистическа партия е отбрана на ползите на потребителите при покупко-продажби като такива с активите на ЧЕЗ в България.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи се опълчи на прокараните промени.

" Посланията, които изпратихте към всеки един вложител е, че през днешния ден, отсам – нататък, без страната вие не може да построите нищо и ГЕРБ не се и опълчват. Отдадоха ви се по този начин добре. Добре се възползваха и Българска социалистическа партия ".

Становището на енергийния министър Теменужка Петкова е, че КЕВР не може да поема ангажимент да прави оценка източника на финансиране на покупко-продажби или да прави разбори има ли опасност за националната сигурност на страната, а енергийният регулатор неведнъж обявиха, че нямат потенциал да поемат тази активност.

Народното събрание избра четирима нови членове на Комисията за енергийно и водно контролиране. Това са Георги Златев и Александър Йорданов в бранш " Енергетика ", Пенка Трендафилова в бранш " ВиК " и Ремзи Осман като член-юрист в КЕВР.

Кандидатурите им бяха препоръчани от " Обединени патриоти ", " Воля " и Движение за права и свободи.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия не участваха със свои кандидатури.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР