Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ проведе обществено обсъждане

...
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ проведе обществено обсъждане
Коментари Харесай

КЕВР с подробности за новите цени на парното и тока

Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ организира публично разискване във връзка осъществяване на регулаторен обзор и одобряване на цени от 01.07.2020 година на топлинна сила и установяване на цени и награди за електрическа сила, създадена от високоефективно комбинирано произвеждане на сдружения от бранш "Топлоенергетика ".

В сходство с измененията в Наредба номер 5 за контролиране на цените на топлинната сила, които произтичат от промените в Закона за енергетиката, за задачите на ценообразуването КЕВР към този момент дефинира планирана цена на топлинната сила за целия годишен регулаторен/ценови интервал, за всяко едно топлофикационно сдружение с главен енергиен притежател природен газ, се показва в плана за решение.

Енергиен специалист и министър Петкова се скараха за цената на парното

По досегашната нормативна уредба Комисията определяше цени на топлинната сила за всяко тримесечие. Новото пълномощие на КЕВР да дефинира цените на природния газ ежемесечно постанова Комисията по нов метод да регламентира отразяването на този разход в цените на топлинната сила по време на регулаторния/ценовия интервал, защото природният газ е главно гориво и разход на сдруженията за произвеждане на топлинна сила. Ценовото прогнозиране се прави от регулатора след осъществяването на разбор за икономическа аргументираност на прогнозните разноски на сдруженията. С Наредбата се регламентира опцията Комисията да променя цените на топлинната сила по време на ценовия/регулаторния интервал, когато е налице значително изменение сред избраната планирана цена на природния газ за този интервал по отношение на постигнатата и прогнозната цена за оставащия период от интервала, прецизираха от КЕВР.

След осъществения регулаторен обзор на сдруженията и използване на ценообразуващия модел, в плана за решение за всяко от тях е изчислена годишна самостоятелна планирана цена на топлинната сила за регулаторния интервал. За "Топлофикация София " ЕАД предлаганата годишна планирана цена цена на топлинната сила за битовите консуматори е в размер на 81,57лв./MWh, за "ЕВН Топлофикация " ЕАД - 83,20 лева./MWh, за "Топлофикация Плевен " ЕАД - 71,87 лева./MWh,за "Топлофикация Бургас " ЕАД - 69,72 лева./MWh, "Веолия Енерджи Варна " ЕАД - 85,06 лева./MWh, "Топлофикация - Враца " ЕАД - 76,70 лева./MWh, "Топлофикация ВТ " АД - 86,54 лева./MWh, "Топлофикация-Разград " ЕАД - 85,13 лева./MWh, се показват от КЕВР.

КЕВР: Няма да нараства цената на парното и топлата вода

КЕВР организира и публично разискване по отношение на одобряване на цени в бранш "Електроенергетика " за новия регулаторен интервал 1.07.2020 - 30.06.2021 година След отчитане на всички ценообразуващи детайли и използване на методиката за ценообразуване, се предлага цената на електрическата енергия за потребителите на контролиран пазар да намалее приблизително с 0,55 % за цялата страна.

За битовите клиенти на ЧЕЗ е планувано крайната цена на електрическата енергия да намалее с 0,45 на 100, а за Енерго Про - с 1,69 %. За клиентите на ЕВН се предлага минимално нарастване с 0,15 на 100. В тези цени са включени цената на електрическата енергия, цените за мрежовите услуги и добавката "Задължение към обществото ".

Окончателните решения за одобряване на цени на топлинната сила и на цени в бранш "Електроенергетика " за новия регулаторен интервал 1.07.2019-30.06.2020 година Комисията ще вземе на 1.07.2020 година, прибавиха от КЕВР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР