Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предупреди потребителите за

...
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предупреди потребителите за
Коментари Харесай

Tокът за бита поскъпва рязко в началото на 2024 година

Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ предизвести потребителите за предстоящо внезапно покачване на цените на тока за бита от началото на идната година. Причините са предлаганите промени в Закона за енергетиката, съгласно които от 2026 година всички битови консуматори би трябвало да купуват електрическа енергия на свободния пазар .

Предвижда се още цялостна либерализация на пазара на едро на електрическата енергия до края на тази година при опазване на контролираната цена за битовите консуматори до 2026 г . Предлага се и временен пазарен модел, който ще работи до въвеждането на свободен пазар на едро и на дребно .

КЕВР упорства това да стане поетапно в продължение на няколко години , а не внезапно от 2026 година Според регулатора препоръчаният модел може да докара до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти още от 1-ви януари следващата година или отсрочено най-късно до началото на 2026 година

В своя позиция КЕВР желае уравновесено изменение на цените за семействата до изравняването им с цените на свободния пазар, за да не се стига до разтърсвания , изключително в актуалната нестабилна геополитическа обстановка и търсенето на сила в международен мащаб.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР