Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че започва

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че започва
Коментари Харесай

КЕВР ще провери борсовите сделки на новото ръководство на Булгаргаз

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разгласи, че стартира инспекция на подписаните покупко-продажби на газовия хъб " Балкан " от държавната газова компания " Булгаргаз ". Проверката ще обхване покупко-продажбите сред 1 и 7 февруари, оповестиха от регулатора.

Повод за инспекциите са опитите на  Ден откакто те упрекнаха сдружението, че е продало 60 000 мегаватчаса природен газ на борсата за облагодетелстване на близки компании, енергийният министър Александър Николов отговори, че става дума за 37 хиляди мегаватчаса. Те са били осъществени " изцяло транспарантно " на газов хъб „ Балкан “, тъй като са били непотребни количества и са продадени за възстановяване на финансовото положение на сдружението. 

Николов упрекна някогашния министър на стопанската система и енергетиката при Сергей Станишев - Румен Овчаров, и ГЕРБ в " координирана офанзива " против националния интерес на България.

" Със заповед на ръководителя на КЕВР от 07.02.2022 година работна група на регулатора от Дирекция „ Мониторинг и надзор по осъществяване на Регламент /ЕС/ 1227/2011 по отношение на интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с сила /REMIT/ “ стартира инспекция на подписани покупко-продажби на „ Газов Хъб Балкан “ ЕАД за интервала 1-7 февруари 2022 година - за съществуване на обосновано съмнение за осъществено нарушаване на член 3 и член 5 от Регламент REMIT. Повод за назначената инспекция са медийни изявления през последните дни, по които Комисията се самосезира ", оповестяват от регулатора.

" След задълбочено изследване на всички изнесени обстоятелства и условия работната група следва да изготви отчет за резултатите от инспекцията ", показва КЕВР. Едва тогава ще се взема решение и дали да се желае инспекция за нарушавания.

В сходство с условията на REMIT докладът ще бъде разискван на съвещание на КЕВР. В взаимозависимост от изводите и констатациите в него комисията ще реши дали да образува произвеждане за определяне на нарушаване на член 3 и член 5 от Регламента.

Проверката ще бъде осъществена от новото управление на регулатора, което се чака скоро да бъде одобрено от Народното събрание. Депутатите към този момент гласоподаваха понижаване на състава на КЕВР от 9 на 5 души.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР