Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не смята да

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не смята да
Коментари Харесай

Асен Василев: КЕВР няма да вдига цената на тока за бита

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) не счита да подвига цената на тока за бита. Това съобщи финансовият министър Асен Василев след днешното съвещание на държавното управление. От думите му излиза наяве, че вицепремиерът разполага с предварителна информация за решението на самостоятелния регулатор.

КЕВР приготвя ценово решение, което да влезе в действие след края на мораториума на 31 март. По предварителна информация то няма да докара до повишение на цените на електрическата енергия за бита “, разяснява Василев.

Василев съобщи също по този начин, че мораториумът върху цените на тока, парното и водата ще завърши на 31 март, както бе заложено от депутатите. От думите му излиза наяве, че вицепремиерът знае какво биха решили народните представители по тази тематика.

Припомняме, че до мораториума се стигна, откакто в деня на клетвата на новото държавно управление регулаторът разгласи планове да вдигне с 11% тока за бита от 1 януари. Сега, макар растящите цени на силата на интернационалните пазари, съгласно финансовия министър КЕВР счита да задържи цените на настоящето им равнище. По всяка възможност обаче парното ще нарастне, защото е непосредствено подвластно от цените на природния газ.

Те мръднаха леко с 3% при започване на месеца, тъй че и при парното някакви фрапантни промени не се чакат “, съобщи Василев.

За съпоставяне, предходното управление на КЕВР предложи повишаване на парното приблизително в страната с към 13%.

Колкото до настояването на бизнеса обезщетенията за високите цени на тока да бъдат удължени, до момента в който не се възстановява обстановката, Василев сподели, че това е изключено. Те ще останат в действие до края на март, като сега новото управление на КЕВР създава нов пазарен сегмент на енергийната борса за по-дългосрочна покупка на ток със период сред 12 и 18 месеца,

където да бъде предоставена електрическа енергия устойчиво на ниски цени и всеки да може да си купи “.

Идеята е по този начин бизнесът да избегне огромните флуктуации, които стават факт на интернационалния пазар в сегмента „ ден напред “.

Финансовият министър добави, че в случай че регулаторът не успее да се оправи в период и има забавяне, тогава може да се намерения какво да се направи.

Освен това сега кабинетът работи по правенето на промени в Закона за енергетиката, с което да се разреши на предприятията по-лесно и бързо да могат да построяват ВЕИ мощности.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР