Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не може да

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не може да
Коментари Харесай

КЕВР: Не можем да определяме каква да бъде ставката на ДДС

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) не може да дефинира каква да бъде ставката на Данък добавена стойност. Това споделиха Боян Паунов и Пламен Младеновски от работната група на КЕВР във връзка с мнението на омбудсмана Диана Ковачева, че привидно минимално покачване на цените на топлинната сила ще се трансформира в доста за всички клиенти, които употребяват топла вода и парно - с малко повече от 11 на 100 заради кумулативния резултат от покачване на ставката на Данък добавена стойност от 9 на 100 на 20 на 100 от 1 юли тази година.

" Тези въпроси би трябвало да се отнесат към Народното събрание и Министерството на финансите ", посочи шефът на Дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика " в КЕВР Пламен Младеновски.

По отношение на казаното от омбудсмана Ковачева, която прикани да се намерят други способи да се компенсират топлофикациите, Младеновски разяснява, че КЕВР е анализирала това, само че приходите във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " са спаднали. Дефицитите във фонда също нарастват. " Възможностите на фонда през сегашния регулаторен интервал са надалеч по-ограничени, в сравнение с през миналия регулаторен интервал. Тази концепция няма по какъв начин да се реализира ", съобщи Младеновски.

По отношение на цената на природния газ Младеновски смята, че тя въобще не се е нормализирала. Той изясни, че за задачите на ценообразуването на топлинната сила би трябвало да се проучват миналогодишната планирана цена на природния газ и сегашната. Разликата е 25 % надолу, само че регистрираната цена за 12-месечието е с 45 на 100 над прогнозната за регулаторния интервал, който ще изтече на 30 юни. Заради това, този недовзет доход от общо към 300 млн. лв. от топлофикационните сдружения би трябвало да се отрази в решението, съобщи Българска телеграфна агенция.

КЕВР ще вземе дефинитивно решение за цените на топлинната сила на закрито съвещание на 30 юни, заяви ръководителят на регулатора Иван Иванов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР