Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изпрати писмо до

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изпрати писмо до
Коментари Харесай

КЕВР: Без промени в Закона за енергетиката няма как храмовете да плащат битов ток

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) изпрати писмо до Патриарх Неофит и Светия Синод по отношение на опциите обектите на Българската православна черква (БПЦ) да бъдат снабдявани с електрическа сила по одобрени цени за крайни битови клиенти, оповестяват от КЕВР.

В писмото си регулаторът в детайли коментира опциите за подписване на контракт за доставка на електрическа енергия за обособени обекти, отговарящи на законовите условия и на правосъдната процедура.

КЕВР показва, че според Закона за енергетиката, снабдяването с електрическа сила на обекти на битови крайни клиенти, присъединени към електроразпределителна мрежа на равнище ниско напрежение, когато тези клиенти не са избрали различен снабдител, се прави от лицензирано сдружение краен доставчик на лицензионната територия на което е ситуиран съответния потребителски обект, по одобрени от Комисията цени.

В Закона за енергетиката съществува легална формулировка на понятието битов клиент, съгласно която това е клиент, който купува електрическа сила за лични битови потребности. Преценката за това, дали даден клиент е битов или небитов, следва да се прави на плоскостта на другите потребности, които те ще задоволяват със закупената сила, а не според от предназначението на обектите, за които ще я закупуват, прецизират от регулатора.
 Св. Синод желае токът за църкви и манастири да не е индустриален
Св. Синод желае токът за църкви и манастири да не е индустриален

Храмовете не употребяват тока за облага

От КЕВР заявиха, че в нормативната уредба не съществува изясненост по въпроса какви тъкмо потребности се включват в понятията " за лични битови потребности " , респ. " за небитови потребности ". Нормативно неуточнен е и въпросът по какъв начин следва да бъде систематизиран даден клиент при по едно и също време облекчаване на битови и небитови потребности. Това основава компликации в практиката и постанова разграничението битов/небитов клиент да се преценя за всеки съответен случай и за всеки обект, като се регистрират и съответните специфики.

При настоящото все още законодателство, в случай че БПЦ реши, че някои от нейните обекти дават отговор на критериите за " битов клиент " и желае те да се доставят с електрическа сила по одобрени от КЕВР цени, то следва да бъде поискано сключването на контракт за доставка на електрическа сила за определените обекти, разясниха от КЕВР.

От Комисията са безапелационни, че все още, без смяна в законодателството и съответно в Закона за енергетиката, не съществува друга законова опция обектите на БПЦ автоматизирано да бъдат снабдявани по контролирани от Комисията цени за крайни битови клиенти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР