Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е забранила пазарните

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е забранила пазарните
Коментари Харесай

Енергийният регулатор е взел решение, от което печелят Ковачки и Доган

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е забранила пазарните обединявания сред обособени балансиращи групи на производители, търговци и консуматори на сила, които по този метод могат да " почистват " дефицит или остатък на сила преди да стигнат до Енергийния систематичен оператор (ЕСО). По принцип достигането до ЕСО значи той да трансферира дефицита или остатъка на сдруженията, поддържащи леден запас и да им заплаща за контролиране на мрежата. Сред тези сдружения са електроцентрали на Христо Ковачки и на Ахмед Доган.

Решението на регулатора е взето на 17 декември(ден преди Народното събрание да наложи мораториум върху покачването на енергийните цени - бел. ред.) и не регистрира несъгласието за него от страна на множеството пазарни играчи, тъй като това ще докара до повишение на цените, оповестява изданието " Медиапул ".

Мотивът на регулатора е, че настоящото сега балансиране не води до понижение на разноските за контролиране и действително понижава конкуренцията сред пазарните участници.

Междувременно евродепутатът Радан Кънев е отправил запитване до Еврокомисията дали това решение не нарушава европейска инструкция, само че отговорът се чака в средата на януари. В същото време решението на КЕВР влиза в действие от февруари и не е известно за какво се бърза с него.

Търговци на ток са решили да апелират решението на регулатора пред Върховния административен съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР