Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес реши, че

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес реши, че
Коментари Харесай

КЕВР не откри нарушение на „Булгаргаз“ при сделките на „Газов хъб Балкан“

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) през днешния ден реши, че няма нарушаване на закона във връзка с покупко-продажбите, осъществени от "Булгаргаз " на 4, 5 и 6 февруари 2022 година

Това отговори ръководителят на КЕВРСтанислав Тодоров по време чуването му в парламентарната Комисия по енергетика.

Той посочи, че "Булгаргаз " има две функции - на публичен снабдител и комерсиално сдружение. "Като търговец на свободния пазар "Булгаргаз " би трябвало да следва един единствен интерес и това е комерсиалният интерес. В случая посочените покупко-продажби са се направили от "Булгаргаз " точно в качеството му на комерсиално сдружение ", съобщи той, представен от Българска телеграфна агенция.

По информация на "Булгаргаз " в посочения интервал сдружението е продало общо 37 700 мегаватчас, от които 37 400 мегаватчаса за артикул уикенд (WE) и ден напред (DA) и 300 мегаватчаса за артикул в самия ден (WD), посредством осъществяване на 18 покупко-продажби с 8 търговци на газ, като търговията е траяла от 11:24 часа до 17:05 часа.

Дружеството е продало продуктите WE и DA на междинна цена 150,29 лв. за мегаватчас (средната цена на румънската газова борса BRM на сегмент DA на 4 февруари е била 154 лв. за мегаватчас, а на 5 февруари на същия сегмент е била 149 лв. за мегаватчас), за артикул WD на цена от 145 лв. за мегаватчас (при цени за балансиране на "Булгартрансгаз " ЕАД, надлежно: за 4 февруари - 138,21 лв. за мегаватчас, за 4 февруари - 137,99 лв. за мегаватчас, за 6 февруари – 138,05 лв. за мегаватчас), показват от "Булгаргаз ". В тези дни няма покупко-продажби с аналогични артикули, подписани на "Българска Енергийна Търговска Платформа " АД.

Тодоров добави, че КЕВР е приел, че "Булгаргаз " е продал тези количества на повече сдружения. Другото нещо, което регулаторът е установил, е, че "Булгаргаз " е продал количествата на проведен борсов пазар, обществено, и ги е продал на цена, която е съпоставима с целия интервал на търговия на пазара - предходните и идващите 7 дни. Освен това "Булгаргаз " е продал тези количества на цена, която е съизмерима с тържищата на близките пазари - към 150 лв. за мегаватчас, посочи Тодоров. По думите му това, което е извънредно, е огромното количество природен газ. От "Булгаргаз " обаче са дали отговор, че количеството е такова, каквото е останало, откакто е била понижена потреблението. Тогава е имало стопляне на времето. От сдружението са прецизирали, че в случай че тези количества не са били продадени по законов път - точно през борсата, тогава е трябвало "Булгаргаз " да платят "небаланс ".

Тодоров изясни, че производството пред КЕВР по въпроса може да се основава на два члена - операция на пазара и търговия с вътрешна информация. Съмненията в КЕВР са били, че е имало търговия с вътрешна информация, само че те не са били доказани. Според енергийния регулатор "Булгаргаз " е работил по естествен и нормален метод за търговец на природен газ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР