Комисията за енергийно и водно регулиране днес прие нова, рекордно

...
Комисията за енергийно и водно регулиране днес прие нова, рекордно
Коментари Харесай

КЕВР вдигна до рекорд цената на природния газ

Комисията за енергийно и водно контролиране през днешния ден одобри нова, рекордно висока цена на природния газ от 102,33 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец ноември одобрената от регулатора цена беше 93,19 лева./MWh.

Решението е по отношение на подаденото от "Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за месец декември 2021 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Решението е признато в сходство с изискванията на контракта сред "Булгаргаз " ЕАД и ООО "Газпром износ ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него.



В решението на Комисията е призната препоръчаната на 01.12.2021 година от "Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, обновена с пазарните показатели на европейските газови хъбове към 30.11.2021 година и със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. ноември 2021 година В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.



Увеличената цена на природния газ за декември е вследствие на повишаване на цените на интернационалните газови пазари през последните дни на ноември. Отчитайки смяната в ценовите трендове, на откритото съвещание на 25.11.2021 година от страна на „ Булгаргаз “ ЕАД предвидиха, че цената на синьото гориво за българския пазар за декември се чака да бъде малко по-висока от препоръчаната в заявката на сдружението от 10.11.2021 година Независимо от това, по данни на „ Булгаргаз “ ЕАД, цената, която сдружението предлага за българския пазар остава с към 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР