Комисията за енергетика в парламента прие компенсациите за електроенергия за

...
Комисията за енергетика в парламента прие компенсациите за електроенергия за
Коментари Харесай

Бизнесът ще получава компенсации за тока до края на 2023 г.

Комисията за енергетика в Народното събрание одобри обезщетенията за електрическа енергия за бизнеса да бъдат в размер на 100 % от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на " БНЕБ " ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 200 лв. за мегаватчас (MWh). Компенсацията ще важи до края 2023 година Предложението беше направено от депутата от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев, осведоми Българска телеграфна агенция.

Преди това вносителите Делян Добрев и група народни представители предлагаха клиентите, които са присъединени към мрежа високо напрежение, да заплащат оптималната цена от 200 лв. за мегаватчас (MWh), а за останалите компенсацията да бъде 250 лв. за MWh.

Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) е изплатил 2 милиарда и 232 млн. лв. за миналите три месеца. Това сподели ръководителят на Управителния съвет на ФСЕС Деан Червенкондев. По думите му 100 % от тези пари са пристигнали от Българския енергиен холдинг.

Парламентът одобри обезщетения за бизнеса поради високите цени на електрическата енергия с актуализацията на държавния бюджет за тази година. Те плануват Фонд " Сигурност на електроенергийната система " да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа сила в размер 100% от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на " БНЕБ " ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 250 лв. за мегаватчас (MWh) до 31 декември 2022 година

Не се изплаща отплата за клиенти с цени под базовата цена от 250 лева./MWh. На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, се изплаща отплата в понижен размер, тъй че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 250 лева./MWh.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР