Комисията по външни работи на турския парламент прие законопроекта за

...
Комисията по външни работи на турския парламент прие законопроекта за
Коментари Харесай

Комисията по външни работи на турския парламент одобри протокола за присъединяване на Финландия към НАТО

Комисията по външни работи на турския парламент одобри законопроекта за одобрение на ратификацията на Протокола за присъединение на Финландия към Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО), оповестиха турските медии.

През идващите дни се чака предлагането да влезе за разглеждане в пленарна зала. Ако бъде признат от депутатите, протоколът за присъединението на Финландия към НАТО ще бъде оповестен в турския държавен вестник. 

Законопроектът, който бе подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, планува да бъде обещано утвърждение за ратификацията на протокола за присъединение на Финландия към НАТО предвид на приноса, който участието ѝ ще окаже за евроатлантическата сигурност.

Финландия и Швеция подадоха през май предходната година кандидатури за присъединение към НАТО след съветската инвазия в Украйна. Членката на алианса Турция се противопоставяше на тяхното присъединение, защото съгласно нея двете страни одобряват организации, които тя счита за терористични. Стокхолм и Хелзинки отхвърлят да дават леговище на терористи, само че дадоха обещание да сътрудничат на Анкара за превъзмогването на тези проблеми.

Миналата седмица по време на среща с финландския президент Саули Нинистьо в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че е решил да бъде стартират процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за участие в НАТО.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР