Комисията по труда, социалната и демографската комисия прие на второ

...
Комисията по труда, социалната и демографската комисия прие на второ
Коментари Харесай

Социалната комисия прие на второ четене промени в КСО

Комисията по труда, обществената и демографската комисия одобри на второ четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), свързани с паневропейски личен пенсионен артикул (ПЕПП). Вносител на измененията е Министерският съвет и са свързани с европейски правилник.

В законопроекта се прецизира, че ПЕПП съставлява артикул за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване. " Рамката за основаване и предложение на ПЕПП не цели да размени или да хармонизира съществуващите национални лични пенсионни артикули или схеми, нито да засегне съществуващите национални наложителни и професионални пенсионни схеми и артикули. ПЕПП е непринуден артикул, който може да добавя съществуващите пенсионни артикули на национално равнище ", се показва в претекстовете към законопроекта.

Между първо и второ четене Движение за права и свободи внесе оферти за смяна в КСО, което обаче не беше позволено за разискване. Севим Али (ДПС) изясни, че едно от предлагането касае земеделските производители, с което " се цели да отпадне условието за доказване на продажбата на растителна или животинска продукция ". 

" Ненужно се утежнява, съгласно нас, процедурата за определяне на съществуване на обезпечаване на лицата, които са аграрни производители. Впоследствие това основава усложнения за използването на осигурителни права от тези лица ", разяснява Али. Второто предложение, изясни депутатът, касае времето на платените и неплатените отпуски за бременност и раждане. Али сподели, че интервалът на майчинство не се зачита за автентичен застрахователен стаж. 

Искрен Арабаджиев от " Продължаваме Промяната - Демократична България " изрази мнение, че предложенията на Движение за права и свободи не касаят материята и обсега на законопроекта. По негово искане се състоя гласоподаване и предложенията не бяха позволени до разглеждане в комисията, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР