Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет (ВСС) се

...
Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет (ВСС) се
Коментари Харесай

Гешев: Атаките срещу мен са заради засегнати интереси, но не се притеснявам

Комисията по професионална нравственос към Висшия правосъден съвет (ВСС) се произнесе единомислещо, също както и Комисията по атестирането и състезанията – единственият претендент за основен прокурор Иван Гешев има нужната подготовка, подготовка, мотивация, не се поддава на напън и е подобаващ за поста, за който е номиниран единомислещо.

Освен това няма подозрения да е уязвил публичното доверие и престижа на правосъдната власт, а в работата си постоянно се е управлявал от закона и вътрешното си разбиране. Гешев умее да пази служебна загадка и поверителност, показва почитание и не позволява прояви на дискриминация. Притежава качества на началник, умее да изслушва и да възприема разнообразни гледни точки.

Обективен е, не се е възползвал от служебното си състояние, не е открито да е подложен според и се употребява в безупречна известност в прокуратурата. Демонстрира преданост и отдаденост на правосъдната власт и по-точно на прокуратурата. Гешев е образец за морал и честност, се споделя в отчета, направен от комисията.

Кандидатът за основен прокурор има нужната характерна подготовка и подготовка, а също така се стреми към рационализиране като взе участие в образования и семинари.

Комисията регистрира и сигнали против Гешев като да вземем за пример отвореното писмо от 11 юристи, които желаеха да бъде оттеглена номинацията му поради изказванията му, че не е последовател на разделянето на управляващите.

Гешев още веднъж участва на процедурата, само че този път към него имаше въпроси, а единият от тях бе обвързван точно с това изказване. Той изясни, че изречението било извадено от подтекста на изявление пред Българска национална телевизия, а това, по думите му, било предстоящо и умишлено. " Каквото и да бях споделил в това изявление, нещо щеше да бъде извадено по същия метод ", счита Гешев.

Той изясни, че има доста решения на Конституционния съд, в които се приказва за съдействие, съгласуваност и взаимоотношение межди управляващите. " Да градим мостове, не стени ", заключи Гешев визията си. Комисията разгласи, че е приела, че няма нарушаване на етичните правила и правила, откакто е изгледала изявлението.

От комисията желаеха да чуят и мнението на Гешев за зачестилите сигнали и медийни изявления против него. Кандидатът за основен прокурор още веднъж отговори, че не е сюрпризиран, защото е очаквал офанзиви още с оповестяването на кандидатурата му.

Според него, това е метод да се компрометира както самият той, по този начин и цялата процедура. После предложи на хората, които се интересуват, да прочетат проучване на Институт " Отворено общество ", съгласно което в България процедурата по желание на основен прокурор е една от най-прозрачните в Европейския съюз.

Според него зачестилите офанзиви могат да се обяснят с работата на прокуратурата през последните години и това, че са наранени стопански, политически и престъпни ползи.

" Не се тормозя от каквито и да сигнали. Нямам причина да се тормозя. Никой не ме е карал да вземам участие в тази процедура, нито да работя това. Това е част от прокурорската работата и не се случва единствено по отношение на мен, просто интензитетът е по-голям. Всеки, който е бил прокурор или следовател, знае, че това е всекидневие ", съобщи Гешев.

Докладът, предстоящо, бе признат единомислещо, а на 9 октомври ще бъде обсъждан и от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. На излизане Иван Гешев не пожела да дава отговор на журналистически въпроси.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (81)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР