Комисията по правни въпроси към парламента отхвърли ветото на президента

...
Комисията по правни въпроси към парламента отхвърли ветото на президента
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли ветото върху закона на Пеевски за КТБ

Комисията по правни въпроси към Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, които бяха препоръчани от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

То беше отхвърлено с 13 гласа " за ", 7 " срещу " и нито един въздържал се. Преди гласуването депутатите от БСП в комисията приканиха тези от ръководещата коалиция да размислят и да поддържат ветото. " Не ни чухте на първо и на второ четене, надяваме се в този момент да ни чуете ", сподели социалистът Филип Попов. 

" Според мен е противоречива полезността на този закон. ОТ друга страна обаче мисля,че са безспорни отрицателните последствия от подобен вид законодателство. Те водят до правна и политическа неустановеност. Инвестиционният риск за България ще се усили. Именно в това са моите претекстове, с които аз ще поддържа ветото ", коментира още Попов.

По време на съвещанието на комисията думата взе и един от синдиците на КТБ - Ангел Донов. По думите му ветото би трябвало да бъде отхвърлено, тъй като измененията на Движение за права и свободи " ще оказват помощ помогне в масата на несъстоятелността да влязат 1,4 милиарда лв. ".

" Досега тази цифра не я бяхме казвали, и мислим, че това е в действителност главният претекст, че не е ясно какъв ще е резултата от този закон. Ефектът ще е опцията да влязат 1,4 милиарда. Ако бъде признат, ще ни помогне на нас да съберем тази сума, а вложителите на банката ще си получат парите ", сподели той. 

Промените в закона бяха дефинитивно гласувани в пленарната зала на 9 февруари 2018 година с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Воля ", а тези от Българска социалистическа партия се въздържаха.

Държавният глава наложи несъгласие на приетото от Народното събрание изменение в закона предходната седмица. Тогава той стимулира решението си с това, че  " обществото има потребност да знае съответните измерения на последствията от признатия закон ", а от Движение за права и свободи оповестиха, че ще се съобразят с част от претекстовете. Ветото пристигна малко откакто Радев обществено насочи въпроси към премиера Бойко Борисов за това дали има връзки и бизнес ползи с Делян Пеевски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР