Комисията по правни въпроси гласува процедурни правила за избор на

...
Комисията по правни въпроси гласува процедурни правила за избор на
Коментари Харесай

Правната комисия даде зелена светлина за избор на нова ЦИК

Комисията по правни въпроси гласоподава процедурни правила за избор на нов състав на Централната изборна комисия (ЦИК), с което даде зелена светлина за пускане на процедурата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Съгласно признатите текстове предложенията за членове на ЦИК могат да се вършат от неправителствени организации, посредством народни представители, както и от парламентарните групи. Предложения могат да насочат също партиите и обединенията, които имат определени членове на Европейския парламент, само че не са парламентарно показани.

Всички документи ще бъдат обществени на уеб страницата на Народното събрание. Кандидатите ще бъдат изслушани в Комисията по правни въпроси в намерено съвещание, лъчение в действително време на интернет страницата на законодателния орган.

Парламентарно показаните партии и обединения вършат предложение до Народното събрание за избор на ръководител, двама заместник-председатели и секретар на ЦИК в двудневен период от чуването. Партиите в Народното събрание, както и тези, които имат евродепутати, само че не са парламентарно показани, могат да вършат оферти до президента за назначение на останалите членове на комисията.

От днешното съвещание на Правна комисия отсъстваха депутатите от Българска социалистическа партия, които не престават протеста си. Очаква се те да не влязат в пленарна зала и на следващия ден, когато следва процедурните правила да бъдат дефинитивно утвърдени.

Председателят на комисията и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов отхвърли изказванията, че ръководещите ще възпроизведат същия състав на ЦИК, номинирайки същите членове. „ При всички положения ние ще проучваме досегашната работа на номинирани от нас представители и ще създадем надлежно предложение. Искам да напомня, че нашият мандат в сегашната ЦИК не беше изцяло усвоен. Ние имахме заместник-председател, който подаде оставка и не сме правили предложение за различен “, напомни Кирилов.

Според него изборът в пленарна зала би трябвало да бъде извършен най-късно до 18 или 19 март. За назначаваните с декрет от президента обаче написан в закона период няма. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР