Комисията по отбрана в Народното събрание прие с десет гласа

...
Комисията по отбрана в Народното събрание прие с десет гласа
Коментари Харесай

До три месеца МС трябва да внесе програма за инвестиции в отбраната

Комисията по защита в Народното събрание одобри с 10 гласа „ за “ и два „ срещу “ Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да изготви всеобхватна и финансово обоснована стратегия за вложения в защитата до 2032 година, импортиран от Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС и група народни представители от „ Продължаваме Промяната “, Движение за права и свободи, „ Демократична България “ и „ Български напредък “.

„ Да се сложи подобен план пред Министерството на защитата и той да изисква в границите на три месеца да бъде направена нова стратегия, всеобхватна, това е невероятно “, съобщи пред публицисти министърът на защитата Димитър Стоянов, който взе участие в съвещанието на комисията и показа мнението на ръководеното от него ведомство.

По думите му всеобхватна стратегия се прави, когато имаш задоволително финансови средства. „ Програмата, която, в случай че бъде признато това решение, ще предложи Министерството на защитата, най-вероятно няма да включва всички качества, които бяха в първичната стратегия “, разяснява министърът и означи, че плановете, най-вероятно, ще бъдат понижени като численост, поради ограничаващите условия. Според него това може да докара до резултата да няма рационализация на Българската войска.

„ Трябва да се разбере, че 2% за защита, а ние сме надалеч още от тях, за тази година е 1,85% планувано, по никакъв метод не може да стигне за рационализация на Българската армия  – 2,5% е минимум, което би трябвало да бъде отделено от Брутният вътрешен продукт за защита. Чак тогава имаме действителни благоприятни условия за рационализация на армията “, сподели Стоянов. Според министъра на защитата проекторешението най-вероятно ще мине през Народното събрание, „ Надявам се на разсъдък при гласуването в зала “, добави той.

С проекторешението се разпорежда на Министерския съвет в период от три месеца да изготви и внесе в Народното събрание всеобхватна и финансово обоснована стратегия за вложения в защитата до 2032 година. Предвижда се програмата да включва всички разпознати нужни отбранителни качества, които следва да бъдат достигнати до тогава. Проектите за реализацията на отбранителни качества, чиято планирана стойност надвишава 100 млн. лева, следва да бъдат разказани разделно. Проектите за реализация на отбранителни качества, чиято планирана стойност не надвишава 100 млн. лева, следва да бъдат обединени по пакети от качества, се показва в проекторешението.

В него е написано, че в осъществяване на Закона за защитата и въоръжените сили Министерският съвет следва да внесе в Народното събрание планове за капиталови разноски (ПИР) за всички отбранителни качества, чиято реализация надвишава 100 млн. лева (придобиването на отбранителна дарба по одобрени стандарти, включително муниции, C41 системи, създаване на прилежащата инфраструктура и т.н.). ПИР следва да включва обсег за придобиване на цялостната отбранителна дарба, военно-икономически разбор за придобиване, индикативна стойност и образцов график за осъществяване, приоритизация съгласно задачите на силите и останалите планове за реализация на отбранителните качества до 2032 година, благоприятни условия за развиване на стратегическо съдействие с страни членки на НАТО и Европейски Съюз, както и благоприятни условия за трансфер на технологии и индустриално съдействие.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР