Комисията по отбрана прие на първо четене по-високи стипендии за

...
Комисията по отбрана прие на първо четене по-високи стипендии за
Коментари Харесай

Вдигат стипендиите за курсантите във висшите военни училища

Комисията по защита одобри на първо четене по-високи стипендии за курсантите във висшите военни учебни заведения и ратифицира съглашението на участващите сътрудници към Фонда на НАТО за нововъведения, с което ще се утвърди желанието, изразено от държавното управление за осъществяване на самодейна високотехнологична политика и за подсилване на присъединяване ни в иновационната политика на НАТО, което ще способства за подсилване на отбранителните качества на Алианса.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи оферират стипендията на курсантите да бъде най-малко 1,3 от базата за установяване на размера на главното месечно заплащане. Тя се дефинира годишно в закона за бюджета, като за 2023 година е 494 лева Така минималната им стипендия ще бъде 754 лв., а оптималната - 934 лева Това би коствало под 7 млн. лв. на бюджета.

В претекстовете на законопроекта е посочено, че курсантите са военнослужещи с необикновен статут. В осъществяване на член 142, алинея 2 от ЗОВСРБ курсантите подписват контракти за военна работа, в периода на които се включва срокът на образованието. За периода на образование във висшите военни учебни заведения курсантите се приготвят за осъществяване на военна работа като специалност и им се обезпечават стипендии за звание - при условия, по ред и в размери, избрани с акт на министъра на защитата.

Курсантите не получават главно месечно заплащане, а единствено стипендия за звание. Те получават подготовка във висшите военни учебни заведения, която включва присъединяване им в тактически учения и полеви занятия, в които извършват задания посредством потребление на бойна техника и въоръжение, като осъществяване на бойни стрелби с всички видове оръжия на въоръжение в Българската войска, боравене с минновзривни детайли и взривни субстанции, летателни, плавателни, парашутни и водолазни задания, както и задания по осъществяване на военната работа според уставите на въоръжените сили на България.

Вносителите показват, че предвид на сериозните отговорности, както се слагат на курсантите, както и все по-скъпата бойна техника, която ще бъде на тяхно разположение, е неотложно да се промени техния обществен статус. Към момента курсантите получават съществена стипендия за звание в размер на от 260 лева до 305 лева, като би трябвало да се има поради, че те нямат правото на спомагателна трудова активност.

Председателят на комисията по защита Христо Гаджев уточни, че съществена цел на този законопроект е да увеличи привлекателността на военните специалности като сътвори нов инструмент за стимулиране на курсантите. 

Предложението на Закон за одобрение на споразумението на участващите сътрудници към Фонда на НАТО за нововъведения е на Министерски съвет. 

Фондът на НАТО за нововъведения (NAТО Innovation Fund) се основава за да дава вложения в участващите страни. Той ще бъде финансиран от участниците на доброволна основа и ще бъде с дълготрайност на деяние от 15 години. Фондът ще бъде структуриран по този начин, че да обезпечава вложения във високотехнологични стартъпи, които имат капацитет за приложение в сигурността и защитата.

Размерът на финансовите средства се чака да бъде към 1 милиарда евро за общ интервал от 15 години. Фондът ще може да дава директни вложения в участващите страни. Предвижда се и опция за основаване на обособени суб-фондове, в които да вземат участие няколко заинтригувани съдружника или сътрудници (ЕС, промишленост, страни-партньори).

В претекстовете е посочено, че присъединяване във фонда ще даде опция за финансиране както на компании, които вземат участие в действия по линия на Ускорителя за нововъведенията в отбранителния бранш DIANA, по този начин и на други компании с новаторски планове. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР