Комисията по отбрана одобри предложението България да изпрати неизправни ракети

...
Комисията по отбрана одобри предложението България да изпрати неизправни ракети
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри изпращането на неизправни ракети C-300 на Украйна

Комисията по защита утвърди предлагането България да изпрати неизправни ракети C-300 на Украйна, съобщи кореспондент на " Фокус " . Решението бе взето по време на изключително съвещание на Комисията по защита през днешния ден.

Комисията реши да бъдат изпратени и муниции за стрелково оръжие 56 диаметър с отпаднала отминалост. 

" В Министерството на защитата годишно се прави оценка на оборудването. Както вие отбелязвате, при положение, в който не могат да бъдат възобновени (бел. от ред. - ракетите С-300), се търсят други възможности. Разполагаме с такива ракети от тази номенклатура, които няма по какъв начин да бъдат възобновени ", изясни Тагарев.

По думите на министъра България ще предложи неизправните ракети на Украйна, а те ще вземат решение дали ще им бъдат потребни, или не. Според министерството на защитата украинската страна има потенциала да ремонтира неизправните ракети С-300.

" Ние даваме на Украйна това, което е неизправно и не можем да използваме. Аз бих предложил ние да предложим тези ракети и в случай че те потвърдят нужда, да ги предоставим с вашето решение. Ежегодно от Министерството на защитата излизат други списъки, които също съставляват интерес (бел. от ред. - за украинската страна) ", сподели още той.

В хода на дебата Борислав Гуцанов попита Тагарев дали е министър на защитата на Украйна, или на България. По думите му сега се готви предаването на последните зенитно-ракетни комплекси на страната ни.

Николай Дренчев от " Възраждане " попита за какво се преглежда такова решение, в случай че към момента няма отчет за това какво е положението на ракетите във Военновъздушни сили и по какъв начин е станало ясно, че те са развалени.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС изясни, че по отношение на ракетите С-300 в продължение на две години е имало отворена социална поръчка за ремонт, която е била прекъсната през 2022 година, поради това, че не е можело те да бъдат ремонтирани. Гаджев сподели още, че на българската страна е предложено да изиска тяхната подмяна с съветски такива, само че това е било отхвърлено.

Тагарев изясни, че българската страна няма планове да предоставяме зенитно-ракетни си комплекси, а само дефектните ракети. 

" В България няма потенциала за ремонт на такива произведения. Въпросът е дали на тях им трябват. Може да се окаже, че ще им дадем една част, а друга няма. Тези комплекси са с стеснен запас. Въпросът е комплициран и не е ясно какъв брой ще коства ремонтът на такива ракети ", изясни министърът.

Заместник-командирът на Военновъздушните сили Петьо Мирчев изясни, че срокът за редовността на ракетите е регламентиран. Той сподели, че такива инспекции се вършат всяка година. По неговите думи зенитно-ракетните комплекси С-300 се ревизират и след тях излизат отчети, в които написа дали ракетите са изправни, или не. По думите му тези ракети са били неизправни. Той не разгласи повода, тъй като информацията е класифицирана.

От " Възраждане “ обявиха, че няма да поддържат предлагането за правенето на план за решение за комисията, в който да се дават ракети С-300 на Украйна.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР