Комисията по околна среда в европарламента гласува „за“, но поиска

...
Комисията по околна среда в европарламента гласува „за“, но поиска
Коментари Харесай

Европа направи нова стъпка към забраната на ДВГ

Комисията по околна среда в европарламента гласоподава „ за “, само че изиска поддръжка за прехода

Предложението на Европейската комисия за възбрана на продажбите на бензинови и дизелови коли от 2035 година и прекосяването към транспортни средства с нулеви нездравословни излъчвания остава в действие. Това реши комисията по околна среда на Европейския парламент, където бяха гласувани някои промени в пакета за климатична промяна Fit for 55, преди той да бъде импортиран за разискване в пленарна зала на 7 и 8 юни, осведоми.

Процесът на утвърждение към момента ще бъде дълъг, като следва разискване от Съвета по околна среда на 28 юни, след което ще се водят договаряния сред Европейския парламент и държавите-членски на Европейски Съюз. Последното гласоподаване обаче е сигнал, че нещата последователно вървят в посока на възбрана на ДВГ през 2035 година, само че не се лимитират единствено с това.

Евродепутатите от комисията по околна среда желаят производителите на коли да понижат нездравословните излъчвания СО2 по отношение на 2021 година с 20% през 2025 година и с 55% през 2030 година При микробусите стойностите са понижение с 15% през 2025 година и с 50% по отношение на 2030 година, като и за този тип превоз ще важи цялостна възбрана за ДВГ след 13 години.

От комисията подчертаха, че преходът към електрически автомобили ще се нуждае от поддръжка. Затова и бе поискано Европейската комисия да следи въздействието върху потребителите и заетостта, а също по този начин и да се обезпечи финансирането, което е належащо на автомобилния бранш, с цел да може той да резервира равнищата си на претовареност и при новите условия.

Според някои екоактивисти обаче, всички тези ограничения не са задоволителни, защото би трябвало да бъдат още по-строги. Неправителствената организация Transport & Environment упорства за утвърждение на междинна цел за ново понижаване на СО2 през 2027 година и по-ниски стойности в края на десетилетието.

„ Бумът на електрическите транспортни средства ще отслабне през идващите 10 години, в случай че европейският законодател не се намеси с краткотрайна цел до 2027 година и по-амбициозна цел до 2030 година Без тях Европа може да не продаде задоволително коли с нулеви излъчвания, с цел да реализира задачите си през 2030 година ", разяснява един от шефовете на организацията Алекс Кейнс.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР