Комисията по лицензиране на Министерството на младежта и спорта взе

...
Комисията по лицензиране на Министерството на младежта и спорта взе
Коментари Харесай

Министерството на спорта не даде лиценз на федерацията по шах

Комисията по лицензиране на Министерството на младежта и спорта взе решение да не възобнови лиценза на Българската федерация по шахмат (БФШ). Причината са просрочени отговорности в огромни размери от страна на организацията.

Министерството на младежта и спорта съобщи, че БФШ е изразходвала непозволено 381 386,86 лева през 2014 година и не е изплатила задължението, което към този момент е в размер на 476 105,51 лева

В отворено писмо до медиите, от министерството обясниха всички подхванати стъпки по решението и обявиха, че ще подхващат всички законни стъпки по събирането на средствата.

Комисията по лицензиране на Министерството на младежта и спорта взе решение да не възобнови лиценза на Българската федерация по шахмат (БФШ).

От осъществена инспекция от Инспектората по член 64а от закона за физическото образование и спорта (ЗФВС) е установено, че БФШ за интервала 01.01.2014 година - 31.12.2014 година нецелесъобразно е разходвала средства в размер на 381 386.86 лева Между ММС и БФШ е подписано съглашение на 10.08.2016 година за разсрочено заплащане на парично обвързване в размер на 476 105.51 лв., което включва и рента в размер на 94 718.65 лева

От страна на Българската федерация по шахмат не са изпълнявани задължението за възнаграждение на вноските по утвърждения погасителен проект – внасяне на средства на съответния падеж и размер на вноска.

С писмо от 19.07.2017 година БФШ е известена, че следва в седемдневен период да заплати просрочените суми.

На 27.07.2017 година на БФШ е изпратено писмо, че заради неплащане от страна на федерацията на дължимите суми в избрания период, ММС приключва подписаното съглашение за разсрочено заплащане на паричното обвързване по контракта. Писмото е получено на ръка на 01.08.2017 година от Николай Велчев – изпълнителен шеф на федерацията, което е удостоверено със собственоръчния му автограф.

В резултат на осъществена следваща извънпланова инспекция от Инспектората по член 64а от ЗФВС за интервала 2011 година – 2014 година е установено, че Федерацията дължи на ММС възобновяване на надалеч повече средства, като нецелесъобразно разходваните за 2014 година 381 386.86 лева нарастват на 2 097 461,43 лева за времето от 2011 до 2014 година Тези средства не са разходвани по предопределение, а точно за възнаграждение на такси за осъществяване на шампионати и шампионати към Европейския шахматен съюз (ЕШС). По време на инспекцията на БФШ, от страна на Инспектората са установени и нарушавания на нормативни разпореждания. Наред с това една част от извършените шампионати не са били включени в формалния календар на ЕШС и спортната федерация не е начислявала и събирала такси за домакинство и други, според Правилата на ЕШС.

В хода на осъществената извънпланова инспекция на Инспектората са прегледани констатации от отчет на Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ), ведно с приложено към същия Писмо на Европейския шахматен съюз от 14.12.2015 година и анекси, Арбитражно Решение, постановено от Спортния Арбитражен съд по дело на БФШ против ЕШС и други.

Както е известно на 1 август ММС даде на БФШ едноседмичен период да възвърне въпросната сума, който изтече на 8 август 2017 година, а в това време по сметката на министерството дължимите средства не са постъпили.

На съображение член 17б, алинея 4, т. 6 от ЗФВС, по отношение на съществуването на просрочени отговорности към Министерството на младежта и спорта, лицензионната комисия към Министерството, взе единомислещо решение да предложи на министъра да не се възобновява спортната лицензия на БФШ.

Независимо от горното и с оглед отбраната на държавния интерес ММС е подхванало ограничения съгласно българското законодателство за събиране на дължимите суми.

Родната централа беше изключена от Европейския шахматен съюз поради отвод да даде изискани разплащателни документи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР