Комисията по икономическа политика и иновации прие единодушно на първо

...
Комисията по икономическа политика и иновации прие единодушно на първо
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Повишаването на прага за регистрация по ДДС е една от най-важните реформи за малкия бизнес

Комисията по икономическа политика и нововъведения одобри единомислещо на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС), импортиран от Мартин Димитров  Мартин Димитров Мартин Димитров е български политик, ръководител на Съюз на демократичните сили от декември 2008 година, съпредседател на ПГ на и група народни представители на 21 април, който е обвързван с смяна на прага на регистрация по Данък добавена стойност.

От 1 януари 2023 година се планува минималният предел за наложителна регистрация по ЗДДС да се усили на 100 000 лв., а от 1 януари 2024 година - на 166 000 лв.. Сега компаниите, които са с оборот над 50 хиляди лв., наложително се записват по Закона за Данък добавена стойност.

Председателят на комисията Мартин Димитров  Мартин Димитров Мартин Димитров е български политик, ръководител на Съюз на демократичните сили от декември 2008 година, съпредседател на ПГ на подсети, че водещата комисия по този закон - бюджетната, също единомислещо е приела законопроекта на първо четене и се чака той да бъде разискван в пленарна зала в петък.

Димитров сподели, че за него, като един от вносителите на измененията, повишението на прага за регистрация по Данък добавена стойност е една от най-важните промени за дребния бизнес, които могат да бъдат направени в България. Той посочи, че това е взаимна самодейност с Политическа партия, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия и изрази задоволство, че тя е била поддръжка и от останалите партии при разискването ѝ в бюджетната комисия.

Димитров подсети, че 20 години прагът за наложителна регистрация по Данък добавена стойност не е повишаван и уточни, че като се съотнесе това към насъбраната инфлация, логиката за стъпка от 50 000 към 100 000 лв. е налице.

Представители на финансовото министерство показаха, че поддържат мярката и подсетиха, че тя бе и част от антикризисните ограничения на държавното управление. Искането за дерогация за повишението на прага за регистрация по Данък добавена стойност към този момент е изпратено на Европейската комисия. От финансовото ведомство обаче подсетиха, че към момента няма мнение на Европейска комисия. В тази връзка Димитров уточни, че има подготвеност за редакция в текстовете, в които да се впише, че датата на започване на деяние на предлагането е 1 януари 2023 година, само че след приемане на утвърждението от Европейска комисия. Той добави, че не чака да има закъснение на утвърждението, тъй като инфлационните процеси и усложненията за дребните компании са забележими за цяла Европа и Европейска комисия схваща, че сходна мярка е антикризисна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР