Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския

...
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския
Коментари Харесай

Комисията по правосъдие на ЕП поиска забрана на „златните паспорти“, за която от близо година работи и Елена Йончева


Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент (LIBE) утвърди отчета за т.нар „ златни паспорти “ и „ златни визи “, по който работих като докладчик от страна на групата на социалистите и демократите от близо година. С него желаеме да се сътвори европейско законодателство, което да забрани практиката страните членки да дават поданство против вложения. Планираме „ златните паспорти “ да отпаднат като опция най-късно до 2025 година Това разгласи през днешния ден Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите.

Докладът, признат с 61 гласа „ за “, трима „ срещу “ и петима „ въздържали се “, цели да инициира и законодателно предложение на равнище Европейски Съюз, с което да се хармонизират разпоредбите за издаване на позволения за престояване на жители на трети страни против вложения - „ златни визи “. С сътрудниците очертахме минимума условия на бъдещото европейско законодателство в тази област – стандарти за инспекция на произхода на вложенията, инспекция на вложителите, въвеждане на условия по отношение на самата инвестиция и други Надявам се дебатът по тази тематика в България да не бъде отсрочен, разяснява още Елена Йончева.

Тя напомни, че когато стартира работата по отчета, напролет на 2021 година, в България въобще не се обмисляше прекратяване на порочната процедура с продажба на българско поданство. Нещо повече – през март м.г. Народното събрание одобри промени в законодателството, които единствено промениха елементи по схемите, само че не ги анулираха. С задоволство разбирам, че година по-късно и ръководещи и съпротива поеха точно в тази посока, сподели Елена Йончева. Тя обърна внимание на случаите с издаването на „ златни визи “, тъй като „ заровени в съмнителните случаи на предоставено българско поданство в предишното не би трябвало да забравяме и за възможни проблеми при даването на позволения за престояване против вложения, които също могат да съставляват риск за сигурността. “

България, Малта и Кипър са единствените три страни членки, които към момента дават поданство против вложения. „ Златните визи “ обаче са необятно публикувана процедура в Европейски Съюз - все още 12 страни ползват на национално равнище сходни схеми - България, Кипър, Естония, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия и Испания, като на европейско равнище липсват единни стандарти по отношение на какви вложения и какви вложители могат да се смятат за възможни. Инициативата на Европейския парламент няма за цел да забрани тази опция за приемане на позволение за престояване, а да вкара регламентирането й на равнище Европейски Съюз, тъй че да се понижи рискът от непрозрачно финансиране от лица със подозрително минало.

Очаква се отчетът на LIBE да бъде гласуван в пленарна зала през март 2022 година

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР