Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския

...
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския
Коментари Харесай

Комисия на ЕП изслушва кандидатите за главен прокурор

Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент ще гласоподава през днешния ден номинациите за основен прокурор на Европейския съюз.

Бившата ръководителка на румънското антикорупционно обвиняване Лаура Кьовеши е любимецът за новосъздадения пост след вчерашното чуване в комисията по бюджетен надзор.

При вота в комисията Кьовеши е получила 12 гласа. Втори е французинът Жан-Франсоа Бонер с 11, а германецът Андрес Ритер е получил едвам един глас.

При чуването си Лаура Кьовеши съобщи, че в страната ѝ има опит да се посегне на независимостта на прокуратурата:

" През цялото време в цялата си активност бях самостоятелна и съблюдавах законодателството. Резултатите ми приказват за мен. В работата ни с сътрудниците разследвахме членове на всички партии, а освен на една. Разследвахме и богати хора с авторитетни позиции и това беше, тъй като бяхме самостоятелни. Много е значимо да кажа, че независимостта беше обезпечена от закона. В момента обаче има опити тя да се ограничи. За да се проверява корупцията по високите етажи на властта или измамите с еврофондове, е доста значимо да има самостоятелност ".

Единствено Кьовеши от всички претенденти получи овации.

Същевременно ѝ бяха отправени много остри реплики и въпроси от румънски евродепутати, някои съпроводени с тракане по банките. Един от тях я попита получавала ли е премия от Централно разузнавателно управление на САЩ, на което тя отговори, че има премия от " Сикрит сървис " за отбраняване на фискалната сигурност, битката против фалшификацията на долари и киберпрестъпленията. Кьовеши добави, че не е получавала американско поданство за това. Други евродепутати обаче обявиха, че не имат вяра на нито една дума от отрицателната акция против нея и я поздравиха за проявения кураж.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР