Комисията по енергетика в парламента с председател Делян Добрев реши

...
Комисията по енергетика в парламента с председател Делян Добрев реши
Коментари Харесай

Ускоряваме неруско ядрено гориво за АЕЦ

Комисията по енергетика в Народното събрание с ръководител Делян Добрев реши да форсира процеса по обезпечаване на неруско нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “.

Депутатите одобриха решение, с което се разпорежда на държавното управление да обезпечи активността на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) по обезпечаването на различен вид гориво през 2024 година.

Ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е обезпечено до 2024 година, а за 6-и блок – до 2028 година, заяви ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски.

Междувременно няма заплаха 5-и блок да остане без гориво и надлежно да спре да работи, тъй като от обезпеченото за 6-и енергоблок нуклеарно гориво може да бъде пренасочено към 5-и, разясни той и подсигурява:

100 % подсигурявам, че няма късмет да не издадем позволение. Имаме задоволително опит, към този момент сме лицензирали преход от един вид гориво на различен, не веднъж – знаем доста добре какво желаеме, знаем доста добре по какъв начин да го оценим, просто ни би трябвало време. Това време, още веднъж споделям, може да бъде средата на 2024 година, може да бъде септември 2024 година. При всички положения, аз съм сигурен и мога да подсигурявам тука с всичко, че лиценз за горивото ще има 2024 година, сподели Бачийски по БНР.

Бившият министър на енергетиката и народен представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова съобщи, че би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да се изпълнят задачите на диверсификацията до април 2024 година.

Трябва да е ясно, че в случай че ние не се оправим до април 2024-а, отново би трябвало се зареди същото гориво, а то няма такова. Така че пък не можем да си позволим 5-и блок да не работи, сподели Петкова.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР