Комисията по енергетика прие отхвърли да отмени правото на Лукойл

...
Комисията по енергетика прие отхвърли да отмени правото на Лукойл
Коментари Харесай

Дерогацията за Лукойл все пак може и да падне - но не след 3 дни, а след март 2024 г.

Комисията по енергетика одобри отхвърли да анулира правото на " Лукойл " да внася съветски петрол в рафинерията в Бургас отново се провали, откакто ПП-ДБ не поддържаха предлагането му.

ПП-ДБ обаче дадоха сигнал, че са склонни да поддържат отпадане на дерогацията в период от 3 месеца, а не 3 дни, както Добрев искаше. Това очевидно ще стане със последваща законодателна самодейност, като ще се изчака и провеждането на Съвета за сигурност при премиера Денков.

" Периодът от три месеца, който ние евентуално ще предложим, дава доста повече време за прекосяване. Ние сме склонни да разгледаме интервал от 3 месеца. След март доставките и по суша, и по море са доста по-надеждни от това измежду зима да се окажем без лично произвеждане и импорт ", споделя Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Рибарски се учуди за какво ГЕРБ бърза да забрани съветския петрол тъкмо през зимните месеци.

" Залага се единствено на импорт, без да се прегледат следствията от това рафинерията да не успее да премине на неруски недопечен петрол. Ако дизелът може да бъде затрупан, има и други горива, които ще се окажат дефицитни - едно от тях е горивото за самолети, което се създава от " Лукойл ", сподели той.

Отговорът на Добрев беше подигравателен: " Никой не се топли на нафта в тази страна, нафтовите печки излязоха от приложимост. През зимата се компенсират по-малко горива, в сравнение с през лятото ".

Той разгласи, че било " физически допустимо " да се забрани съветският петрол в " Нефтохим " и за 24 часа, а " Лукойл " са предизвестени какво ще се случи още през лятото на 2023, когато беше импортирано първото предложение за завършек на дерогацията.

Ивайло Мирчев обаче разкритикува тона на Добрев.

" Големият проблем не е дали някой поддържа " Лукойл ", а че има отчети на ДАНС и освен на ДАНС в Народното събрание, които споделят, че ще има проблем, в случай че този период е къс - без да споделяме повече. Дори да има софтуерна опция да се спре за 3 часа, а не за 24 часа, казусът е, че някой може да се възползва от тази възбрана, с цел да провокира изкуствена рецесия на пазара на горива в България. Ако ще си приказваме по този начин, да поговорим какъв брой време ГЕРБ играеше карти с " Лукойл " и какво правеше ГЕРБ за съветските ползи ", сподели той.

Според Добрев това било записано в отчет на ДА " Разузнаване ", само че " под напън ", тъй като първата версия на разбора показвала, че нямало да има никакви разтърсвания след прекъсването на съветския петрол.

Драгомир Стойнев (БСП) разгласи, че контролът върху износа от " Нефтохим " - мотив за предлагането на Добрев - може да се упражнява по-добре не с унищожаване на дерогацията, а с необикновен шеф, който страната може да назначи до 2 седмици, по думите му.

Ако предлагането се одобри в този вид, ще редуцира интервала за импорт на съветски петрол с 6-7 месеца. В последната редакция на закона - дерогацията трябваше да изтече на 1 октомври 2024.

Сходна позиция зае и преди дни.

" На 6 март е ротацията. Нека, като застъпи Мария Габриел, да сменят (бел. р. срока) и за 3 дни да махнат дерогацията ", сподели тогава той.

Министър-председателят се базира на разбори на институциите, които недвусмислено споделят, че в случай че дерогацията падне за три дни, каквото предложение е импортирано от Добрев в Народно събрание, запасите от петрол " Лукойл Нефтохим " ще свършат, рафинерията ще спре да работи и горивата ще нарастнат. Хората ще стартират да се презапасяват, ще има обществен потрес.

Кой ще заплаща таксата " Газпром "?

Междувременно комисията незабавно гласоподава нова законова смяна поради въведената единствено преди месец такса за преноса на съветски газ от 20 лева на мегаватчас.

Промяната беше направена по искане на ПП-ДБ поради двусмислено пояснение на това кой в действителност е задължен да внася парите в хазната - нещо, което отново по тяхна самодейност беше заложено в закона през октомври.

Целта беше задължението да се заплаща от " Газпром " като вносители, които употребяват 90% от потенциала на българския Турски поток, и транзитират гориво към Сърбия и Унгария.

Обнародваният на 13 октомври текст обаче гласеше, че таксата се дължи от вносителите (т.е. съветският доставчик) и от операторите на газопреносни и газоразпределителни мрежи.

Оператор на мрежата е държавният " Булгартрансгаз " - а президентът Румен Радев заплаши, че по този начин гласувано предлагането може да банкрутира компанията, която няма юридически механизъм да си изиска парите от " Газпром ".

Сега законът се трансформира, като текстът се заменя с " ползвателите на газопреносната мрежа, които са вносители по смисъла на митническото законодателство или за които операторите на газопреносните мрежи правят транспорт на природен газ за пренос " - т.е., тежестта е напълно върху " Газпром ".

" Целта е да не се заплаши ликвидността и финансовото положение на операторите на преносната мрежа... Предвид събитието, че операторите на газопреносната мрежа оказват единствено услугата по транспорт на природен газ за пренос, поради задачата на закона, тежестта на енергийните вноски би трябвало да се понесе от ползвателите на услугата ", се споделя в претекстовете на Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев.

Предложението беше прегледано в деня, в който таксата към този момент трябваше да стартира да се събира за миналия месец.

Във вторник министър председателят Николай Денков разяснява, че още тече " оживена полемика с Европейска комисия " и че се постанова " да се уточни текстът на закона, с цел да няма разнообразни тълкувания ", само че не отговори дали някой към този момент е превел парите за директната такса.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР