Комисията по енергетика към Народното събрание ще обсъжда днес проектът

...
Комисията по енергетика към Народното събрание ще обсъжда днес проектът
Коментари Харесай

Измененията в Закона за енергията от ВЕИ ще обсъждат днес депутатите от енергийната комисия


Комисията по енергетика към Народното събрание ще разисква през днешния ден планът на Министерски съвет за измененията в Закона за силата от възобновими енергийни източници (ВЕИ) ( план на Закона за изменение и допълнение на Закона за силата от възобновими енергийни източници или ЗИД на ЗЕВИ). В частност промените касаят потреблението на биогоривата от ново потомство, като засягат главно превоза. Предвижда се въвеждане на подобаващ % при потреблението на биогоривата в превоз, а друга – поощряване на потреблението на силата от ВЕИ, излиза наяве от претекстовете на вносителите, като се транспонират промените в съответните евродирективи.

Целта на поправките, също така обаче е обвързвана с две доста значими детайлности. Едната касае осъществяването на изискванията по решение на Европейска комисия за държавна помощ от 4 август 2016 година, по отношение на подкрепяне на производството на сила от ВЕИ в България. Другата – осъществяването на рекомендациите на Сметната палата от Одитен отчет за осъществяването на задачите на Европейски Съюз, както и на националните цели за произвеждане и потребление на биогорива за времето от 1 януари 2008 година до 31 декември 2012 година

С цел транспонирането на поправките в евродирективата от 2015 година (чл. 2 от Директива 2015/1513/ЕО) със законопроекта се вкарва 7 % предел на стандартните биогорива, които могат да бъдат регистрирани за осъществяване на 10 % наложителен дял на силата от ВЕИ в крайното ползване на сила в превоза, показват вносителите. Освен това до 2020 година България би трябвало да извърши задачата за ползване във всички типове превоз на биогорива от ново потомство в размер от 0,05 п.п. енергийно наличие от наложителния дял на силата от възобновими източници във всички типове превоз.

Биогорива от ново потомство са тези, които са създадени от боклуци и останки като плява, водорасли, гроздови джибри, скотски тор, наслойка, боклуци и други

С оглед постигането на тази цел от 1 септември тази година се планува въвеждане на обвързване към лицата, които пускат на пазара течни горива от нефтен генезис в превоза да оферират на пазара горива за дизелови мотори със наличие на биодизел най-малко 6 % обемни, като най-малко 1 % обемен от биодизела би трябвало да бъде от ново потомство, показват в претекстовете си вносителите.

Освен това от претекстовете излиза наяве, че срокът за транспониране на посочената евродиректива ( Директива 2015/1513/ЕО) е била 10 септември 2017 година, като Европейска комисия е стартирала процедура против страната ни за нарушаване.

Вносителите на промените на измененията в ЗЕВИ засягат и казусът с даването на държавна помощ за ВЕИ под формата на преференциални цени след 3 май 2011 година Както е известно по този мотив Европейска комисия се произнесе, че е осъществена такава държавна помощ. Както се показва Европейска комисия няма да повдига несъгласие във връзка с предоставената държавна помощ за ВЕИ, само че единствено при няколко услови. Едно от тяк касае унищожаване на компонентата за „ зелена сила “ в цена „ обвързване към обществото “, само че за създадена в други страни - членки такава сила и потребена тук. Второто изискване е обвързвано с „ Определяна на размера на компенсацията за интервала от 1 юли 2011 година до влизането в действие на промените ва Закона за енергетиката, която би трябвало да бъде вложена за развиване на потенциала на междусистемните връзки и съответно за построяването на нов междусистемен електропровод от 400 kV от подстанция „ Марица Изток “ в България до подстанция Nea Santa в Гърция.

В решението си Европейска комисия е определила компенсацията за интервала от 1 юли 2011 година до 30 април 2016 година на сумата от 1 146 965,51 лева Сумата следва да се добави с дължима отплата за времето от 1 май 2016 година до влизането в действие на измененията в Закона за енергетиката. В този връзка в претекстовете си вносителите изясняват, че с препоръчаните от тях промени на процедура ще се осъществят поетите отговорности, като НЕК (обществен доставчик) изплати на ЕСО посочената сума. КЕВР пък би трябвало да дефинира надлежно компенсацията.

Както излиза наяве, измененията в Закона за ВЕИ с извънредно съществени. Освен това касаят и осъществяването на един от най-важните планове от изключително значение за Европейски Съюз. За късото време, с което депутатите разполагат обаче измененията надали ще могат да влязат по-рано в пленарна зала от края на септември. Вероятно тогава ще бъдат гледани и поправките в Закона за енергетиката, импортирани през предходната седмица и признати на първо четене от депутатите от енергийната комисия. Всъщност дружно с тях в частта за сервитутните зони и актуалните в ЗЕВИ се дава огромна административна преднина на плана за междусистемен електропровод с Гърция.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР