Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще заседава

...
Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще заседава
Коментари Харесай

Финансовата комисия заседава извънредно за бюджетите на НЗОК и ДОО

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще заседава изключително, с цел да разиска за второ гласоподаване законопроектите за промени в бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното публично обезпечаване за 2021 година. Те бяха признати от депутатите на първо четене в пленарната зала на 26-и август. Вчера беше крайният период за внасяне на оферти от парламентарните групи за промени в текстовете сред първо и второ четене на двата плана, предава БНР. 

Актуализацията обезпечава 134 милиона лв. за Здравната каса, като основни са 120 млн. от тях. Те са предопределени за посрещане на covid вълната и се планува да бъде разпределяни от Надзорния съвет на Касата.

Друго предложение е магистър-фармацефтите, работещи на първа линия в аптеките на болничните заведения, също да получават в допълнение заплащане в размер на 600 лв..

Най-разнообразни са концепциите на депутатите за промени в размерите на пенсиите. От Българска социалистическа партия желаят преизчисляването им въз основата на застрахователен приход от 2018 година и то - в случай че е по-благоприятно за пенсионерите. ГЕРБ-СДС предлага добавка от 100 лв. за всички пенсионери. ДПС предлага добавката да е 120 лв., а от ИБГНИ оферират тя да остане 50 лв.. 

Ето какво гласят признатите промени на първо четене в актуализацията на бюджета на НЗОК

В актуализацията на бюджета на Здравната каса се плануват приходи от здравноосигурителни доходи от 134 500 000 лева, в т.ч от здравноосигурителни вноски - 105 000 000 лева, прехвърляния от здравното министерство - 29 500 000 лева

В разходната част се предлага да бъдат в допълнение разпределени 10 000 000 лева за прехрана на административни действия, като с тези пари ще бъде обезпечено финансирането на подписаните от НЗОК контракти за даване на услуги за поддръжка на електронните системи за сигурност в обектите на касата, и други

В частта " Здравноосигурителни разноски " са заложени 120 465 000 лева, които ще бъдат разпределени за извънболнична първична здравна помощ, дентална помощ, медикодиагностична активност, медицински произведения, лекарствени артикули за лекуване на онкологични болести, за слагане на ваксини против Ковид-19 на здравноосигурени лица /до 14 млн. лева./ и други

Предлага се спомагателните средства в изискванията на усложнена епидемиологична конюнктура да бъдат разпределяни по решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Резервът, включително за неотложни и непредвидени разноски, е три на 100 от събраните доходи от здравноосигурителни вноски и от прехвърлянията за здравно обезпечаване от другите бюджети, и е в размер на 4 035 000 лева

Заложени са средства от 2 500 000 лева за осъществяване на дейностите по здравни грижи, реализирани в домашни условия.

Предвижда се удължение на периода за заплащането на помощните средства, медицинските произведения за хората с увреждания по настоящия ред до 31 декември т.г., като се резервира и размерът на цената им.

Разходите на НЗОК за битка с ковидпандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лева Предвидените разноски за битка с пандемията през тази година са общо три милиарда лв., се показва в отчета на отрасловите комисии. 

Ето какво гласят приетата на първо четене актуализация на бюджета на държавното публично обезпечаване /ДОО/ за 2021 г. 

С препоръчаните от служебното държавно управление промени се подсигурява, че всички към 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат нарастване на прихода си приблизително с 64 лв.. Общо спомагателните разноски за 2021 година за пенсии възлизат на 353 млн. лв..

Предвижда се нарастване на тежестта на една година застрахователен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на 100, считано от 1 октомври 2021 година, което е нарастване с 12,5 %.

Минималната пенсия се усилва от 300 на 340 лв.. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се покачва от 1440 лева на 1500 лева

Предвижда се нарастване на пенсията за напреднала възраст от 148,71 лв. на 170 лв. месечно от 1 октомври. Това ще докара до растеж от 14,3 на 100 на всички пенсии, несвързани с трудова активност, както и на съответните добавки, изчислявани от размера на обществената пенсия за напреднала възраст. Предвидени са и средства за увеличение на вдовишките добавки.

В законопроекта са планувани и нужните средства от 104 млн. лв. за погашение на спомагателната сума към пенсиите за м. септември от 50 лв.. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР