Комисията по бюджет и финанси удължи на първо четене действието

...
Комисията по бюджет и финанси удължи на първо четене действието
Коментари Харесай

Бюджетната комисия удължи Бюджет 2022

Комисията по бюджет и финанси удължи на първо четене действието на бюджет 2022 година, препоръчан от служебния кабинет.Законопроектът на Министерски съвет мина с 11 гласа „ за ”, 4 „ срещу ” и 3 „ въздържал се ”.Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала - на две четения, като следва и второ четене в комисията.Ако предлагането бъде признато миналогодишният бюджет ще важи до приемането на нов.

По време на съвещанието служебният министър Росица Велкова посочи, че има фактически създадени три работни разновидности на законопроекти за бюджет, само че кабинетът се е обединил към внасянето на удължителен подобен.

Велкова добави, че бюджет за 2023 година би трябвало да внесе постоянен кабинет и че с предлагането на Министерски съвет заплащанията по всички съществуващи политики са обезпечени.

Асен Василев от „ Продължаваме промяната ” разяснява, че служебният кабинет нарушава Закона за обществените финанси като не внася бюджет на страната. За препоръчаните по-рано от МФ три разновидността на бюджета интерес прояви националният представител от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДСзаяви, че поддържат удължаването на бюджета. Той добави,че с цел да се приготви бюджет, би трябвало да има тригодишна бюджетна прогноза.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия посочи, че ще гласоподават „ за ” удължение на бюджета, с цел да могат да внесат сред първо и второ четене своите оферти.

Мартин Димитров от „ Демократична България ” счете, че в случай че 48-ото Народно заседание не успее да излъчи държавно управление, то идващите избори биха били през март, като Народното събрание ще проработи през април и вероятно кабинет ще бъде излъчен през месец май. Според сметките му товаозначава, че в най-оптимистичния вид нов бюджет ще има през юни, а до тогава няма да се подвигат заплати и помощи.

Председателят на комисията Петър Чобанов от Движение за права и свободи разгласи, че няма да бърза с внасянето на отчета на бюджетната комисия и надлежно вкарването на законопроекта в зала. Като мотив Чобанов посочи диалозите по тематиката, които текат сега в Народното събрание.

Любомир Дацов от Фискалния съвет поддържа предлагането на властта за удължение на действието на бюджета. По думите му бюджетният недостиг тази година надали ще е повече от 1,5 на 100 през тази година. Фискалният съвет предлага стягане на фискалната дисциплинираност.

Междувременно в четвъртъкпарламента се организираха три срещи на тематика Държавен бюджет. Първата беше по самодейност на „ Продължаваме промяната “ с КТ „ Подкрепа “ и КНСБ. Синдикалните организации поддържаха настояването на „ Продължаваме промяната ” служебното държавно управление да внесе нов бюджет за 2023 година, а не законопроект за удължение на сегашния. Общо беше визията и във връзка с повдигането на минималната работна заплата.

Малко по-късно от партията се срещнаха и с „ Демократична България “, които също акцентираха, че би трябвало да бъде импортиран нов бюджет, а не удължаващ. От „ Демократична България “ използваха случая да призоват „ Продължаваме промяната “ да подходят отговорно с втория мандат и им предложиха взаимно явяване на локалните избори следващата година.

Третата среща беше по самодейност на Българска социалистическа партия с ГЕРБ-СДС. При тях обаче имаше разграничение – от левицата държат на нов бюджет, а от ГЕРБ на удължение на сегашния.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР