Комисията по бюджет и финанси ще гласува на второ четене

...
Комисията по бюджет и финанси ще гласува на второ четене
Коментари Харесай

Депутатите в ресорната комисия с предложения по Бюджет 2024

Комисията по бюджет и финанси ще гласоподава на второ четене Законопроекта за Държавния бюджет за 2024г., съобщи кореспондент на БГНЕС.


В началото на съвещанието другите парламентарни групи показаха предложенията, които са внесли за второто четене на бюджета за следващата година.

Депутатът от Има Такъв Народ Павела Митова сподели, че те оферират нарастване на приходната част в размер на 700 млн.лв. Тя добави, че те са предложили и връщане на 20% Данък добавена стойност на ресторантьорите, както и понижаване на дотацията за партиите. “Също по този начин сме предложили отпадането на 100% от дивидентите на държавни сдружения ”, уточни Митова.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия сподели, че те оферират малко над 1 % нарастване на разноските или към 1,4 млрд.лв. Той изясни, че това би послужило за нарастване на майчинските, нарастване на възнагражденията на чиновниците в разнообразни браншове и други

Цончо Ганев от “Възраждане ” уточни, че оферират увеличение на всички заплати на непедагогическия състав в детските градини, увеличение на заплатите в Министерство на земеделието, както и в държавен фонд земеделие, само че също така оферират и няколко инфраструктурни плана. Ганев разясни, че оферират и обезпечаване на средства за културния ни център в РСМ.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи са внесли общи оферти в законопроекта за Бюджет 2024. Венко Сабрутев от ПП-ДБ показа общите оферти на трите партии като стартира с това, че те оферират основаване на фонд Стамболов, който да финансира магистрите ни в чужбина. “Увеличаване на заплатите на педагогическия личен състав в яслите и детските градини -16 млн. лева, основаване на стратегия, в която електрическата енергия за учебните заведения, детските градини, храмовете и манастирите да премине на цени на контролиран пазар, обвързване на Министерски съвет да оторизира плана за планиране на национална детска болница, 4 млн. за юношески центрове, спомагателни 5 млн. лева за НЗОК за медицински произведения на хора с увреждания, 10 млн. лева за личен състав на Българска академия на науките, 2,7 лева за стипендии за курсанти в Министерство на вътрешните работи, 37 млн. лева за създаване на център за киберсигурност в ДАНС, 2 млн. лева за повишение на заплатите в ДА “Архиви ”, 10 млн. лева за Министерство на нововъведенията и други ”, сподели той и разгласи, че оферират и повдигане на таксата за хазарта.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС добави, че оферират и 68 млн. лева в допълнение за бранш “Култура ”. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР