Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене удължаването

...
Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене удължаването
Коментари Харесай

В комисия: Приеха на второ четене удължаване на бюджета

Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене удължаването на в този момент настоящия закон за държавния бюджет. Предстои решението да бъде гласувано и в пленарна зала.

На съвещанието си депутатите одобриха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022г. Преди това обаче те организираха разискване на другите оферти на парламентарните групи, които бяха постъпили сред първо и второ четене.

Няколко от предложенията бяха от страна на МФ и бяха припознати от парламентарната група на ПП-ДБ.

В отговор на въпрос Георги Клисурски, заместник-министърът на финансите изясни, че в Бюджета са заложили минималния размер на главната заплата за най-ниската служба, планувана за заемане от държавен чиновник да е в размер на 780 лева По думите му това се прави, с цел да има сходство и изясненост. Освен това са записали и еднократната помощ за възпитаници, записани във втори, трети и четвърти клас за деца за образователната 2023/2024 година да е в размер на 300 лева

Предложението на МФ за това считано от 1 юли 2023 година да се дефинират най-малък размер на пенсията за застрахователен стаж и възраств размер на 523,04 лева и оптимален размер на обезпечените вземания по член 22, ал.2 от Закона за гарантиране вземания на служащите и чиновниците при неплатежоспособност на работодателя в размер на 1950 лева също беше припознато от Венко Сабрутев и Георги Ганев. Впоследствие то също беше признато в комисия.  

В преходните и заключителните разпореждания на закона беше признато пенсионерите с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, на които е избрана непозната помощ, получават към избраната им пенсия добавка в размер 75 на 100 от обществената пенсия за напреднала възраст.

От МФ предложиха при приемането на Закона за Бюджет 2024г. в Народното събрание или в Министерство на финансите да се обмисли за механизъм за дълготрайно финансово бюджетиране на общините, само че и страната.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР