Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание прие окончателно

...
Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание прие окончателно
Коментари Харесай

Изненада: бизнесът остава без компенсации за цената на тока

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание одобри дефинитивно на второ четене актуализацията на републиканския бюджет за тази година. След двудневно съвещание и изцяло обрисувано ново болшинство, народните представители надуха с съвсем милиард лв. приходите и надлежно - разноските на хазната.

Така общо разноските на страната за 2022 година, в случай че няма втора актуализация до края на годината, ще доближат до над 66 милиарда лева, в случай, че се чака приходите да са към 60 милиарда лева Това значи, че дефицитът в края на годината ще бъде в размер на 4,1% от Брутният вътрешен продукт. Въпреки повишените разходи, не се чака дупката да порасне, тъй като реципрочно към разноските бяха увеличени и приходите. Там, където пък увеличените доходи от хипотетично по-високо събиране на вноски от Данък добавена стойност не стигнат, пари ще се взимат от отделените за финансови разноски.

Прогнозата на МФ е следната:

- МФ чака средногодишна инфлация от 11,9%;

- таванът на дълга ще бъде повишен с нови 3 милиарда лева до общо 10,3 милиарда лева.;

- дефицитът в хазната остава на планувания до момента размер от 4,1%;

- ще има две нараствания на пенсиите, надлежно от 1 юли и 1 октомври.
Растеж и инфлация
Данните, които МФ показва за упования напредък и инфлация са ревизирани по отношение на последното развиване на обстановката в района и света. Така предстоящото повишаване на Брутният вътрешен продукт е сведено до 2,9%, което в номинална стойност значи Брутният вътрешен продукт от малко над 150 милиарда лева Депутатите обаче одобриха, че те ще са най-малко 151 милиарда лева, а се появиха и догатки - и то от ГЕРБ - че Брутният вътрешен продукт може да доближи до 155 милиарда лева до края на годината.

В същото време кабинетът твърди, че чака безработицата да остане на рекордно ниски равнища и даже да се следи нарастване на тези, които занапред ще се вливат в пазара на труда. Най-вече - украинци, които са решили да останат у нас. Крайната безработица за 2022 година се чака да бъде 4,5%.

Що се отнася до инфлацията, прогнозата за нейния растеж е още веднъж ревизирана и в този момент се чака тя да скочи до 11,9% на средногодишна основа. За май тя доближи до 14,4% по неизчистените данни на Национален статистически институт. Интересното е, че МФ счита, че нарастването на цените на енергоресурсите е към този момент съвсем овладяно, само че се чака по-силна инфлационна вълна при главните храни, която може да се форсира до съвсем 24% през декември.
Приходи и пенсии
Имайки поради следващото нарастване на пенсиите - двукратно след първи юли - обвързването им с приходите в хазната е изцяло разумно. МФ допуска, че парите, които хазната ще събере от приходи ще се усилят с към 1,65 милиарда лева до общо 58,9 милиарда лева Точно с толкоз - колкото е нарастването на приходите - ще се усилят и парите, които ще дадем за новите пенсии.

Това значи, че МФ ще " счупи " правилото за до 40% от Брутният вътрешен продукт за преразпределение, като този % отива на малко над 43%. Общо разноските са разчетени за 65 милиарда лева

На процедура това значи и че дефицитът въпреки всичко ще подскочи, само че не и процентно. Поне по този начин се допуска.

Пенсиите ще се усилят два пъти - веднъж през юли с 10% + 60 лева от добавката, която към този момент става част от общата пенсия. Това демонстрира, че минималната пенсия ще доближи до 467 лева

От първи октомври пък ще се усили оптималната пенсия до 3400 лева Освен това тези, които се получават за трудова активност, отпуснати с начална дата до 31 декември на предходната година ще се преизчислят през умножаване на самостоятелния коефициент по средномесечният застрахователен приход за страната.

Бизнесът остава без компенсации за цените на ток. Засега комисията по бюджет и финанси отхвърли всички оферти за компенсиране на бизнеса за високите цени на електрическата енергия.

Предложението на Делян Добрев ГЕРБ-СДС планува " Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа сила:

- в размер 80 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на " БНЕБ " ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 150 лева./MWh.;

- Не се изплаща компенсацията за клиенти с цени под базовата цена от 150 лв/MWh ;

- На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, се изплаща отплата в понижен размер, тъй че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 150 лева./MWh.

Друго предложение планува обществените предприятия от бранш енергетика със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала да внасят целеви вноски във " Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", които да се употребяват за покриване на разноските по съответния член от Закона за енергетика, размерът на целевите вноски се дефинира от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката, целевите вноски се внасят в период, избран в решението на Министерския съвет, с което се дефинират и се признават за настоящи разноски за активността за задачите на данъчното облагане. Вносителите оферират всички предложенията да влязат в действие от 1 юли.

Предложението на Любомир Каримански от Политическа партия " ИТН " планува да бъдат законово регламентирани целеви вноски от производителите на електрическа сила, представляващи обществени предприятия по смисъла на Закона за обществените предприятия, изчислени от Министерски съвет, след отчитане на цялостната себестойност без Данък добавена стойност и нужните средства за осъществяване на вложения и поправки без Данък добавена стойност, гарантиращи дълготрайната употреба на индустриалните мощности и осигуряващи стопански обоснована норма на възвръщаемост на капитала.

Според вносителите на това предложение по този метод ще бъде обезпечен, при нужда и за избран интервал от време, спомагателен запас за " Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", който да бъде целево разходван за осъществяване на Програмите за обезщетения, както и за компенсиране на разноски по Закона за енергетиката. В случай че целевите вноски надвишават размера на осъществените обезщетения след осъществяване на стратегиите, за които същите са избрани с решението на Министерски съвет, КЕВР употребява остатъка за задачите на ценово контролиране, по отношение на компенсиране на разноски, осъществени от публичния снабдител.

Предложението на Йордан Цонев планува " Фонд " Сигурност на електроенергийната система " да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа сила в размер 80 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на " БНЕБ " ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 200 лева./MWh, да не се изплаща компенсацията за клиенти с цени под базовата цена от 200 лева./MWh. На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, се изплаща отплата в понижен размер по този начин, че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 200 лева./ MWh. Предложението на Движение за права и свободи планува още обществените предприятия от бранш енергетика със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала да внасят целеви вноски във " Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", които се употребяват за покриване на разноски според Закона за енергетика, а размерът на целевите вноски да се дефинира от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката. Целевите вноски се внасят в период, избран в решението на Министерския съвет, с което се дефинират и се признават за настоящи разноски за активността за задачите на данъчното облагане, планува още предлагането на Движение за права и свободи.

Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната " предложи да направи публицистични ремонти в предлагането си, само че поради процедурни правила и заради това, че то бе и отхвърлено, неговото предложение няма да се разисква в пленарна зала на следващия ден, когато Народното събрание би трябвало да одобри актуализацията на второ четене.

По време на съвещанието ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров сподели, че във ФСЕС няма средства и в случай че се депутатите решат от фонда да се вземат пари за компенсиране на небитовите консуматори, то това ще се отрази на цените на битовите консуматори.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР