Комисията по Благоустройство и комунални дейности“ към Общински съвет-Варна даде

...
Комисията по Благоустройство и комунални дейности“ към Общински съвет-Варна даде
Коментари Харесай

Дадоха зелена светлина за разделно събиране на отпадъци от обувки и текстил във Варна

 Комисията по " Благоустройство и комунални действия “ към Общински съвет-Варна даде своето позитивно мнение за дейности по разделно събиране на боклуци от обувки и текстил.

Съветниците от комисията разгледаха предложение за слагане на профилирани контейнери и създаване на система, която ще дава отговор както за събирането, по този начин и за преработването и оползотворяването на този вид боклуци. Съдовете ще са обект на видеонаблюдение, като в тях ще има вградени сензори за автоматизирано отчитане равнището им на запълване. Според вносителите сензорите ще спомогнат за усъвършенстване на графика на обслужване и ще обезпечат регулярно обслужване на контейнерите.

Подобна система работи към този момент в 15 български града. Стана ясно, че организацията по оползотворяването на този вид боклуци ще отклони към 4% от битовите боклуци за депониране, включително облекла, домакински текстил, пердета, чанти и обувки. С въвеждането на разделното им събиране ще се даде превес на потреблението им за повторна приложимост посредством продажба и преработването им. 

Предстоят дейности по детайлизиране на договорните връзки, както и разискване на точките за разполагане на съдовете, след което ще бъдат гласувани на съвещание на Общински съвет-Варна.

Към момента в България се ползват сполучливо няколко съществени схеми за ръководство на отпадъците в сходство с националното законодателство. Една от тях е схемата за разширена отговорност на производителя. С оглед на новите европейски цели до 2025 година е належащо в този отпадъчен поток да бъдат включени и текстилните  боклуци. Задължително разделно събиране на боклуци от текстил е заложено и в Националната стратегия за развиване на БЪЛГАРИЯ 2030.

Друга тематика, която съветниците разискаха, бе искане да се построи тротоар и улично осветяване в сектора на бул. " Владислав Варненчик “ и бул. " Атанас Москов “ до Картонажна фабрика. По данни на дирекция " Инженерна инфраструктура и благоустрояване “ сигналът е предаден на администрацията на р-н " Владислав Варненчик “ за включване в програмата за рехабилитация на региона за идващия интервал.

Във връзка с писмо от живущи на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура " Боровец “ бе прегледана концепцията за създаване на площадка за едрогабаритни боклуци в региона. Като първа стъпка съветниците взеха решение да бъде изпратено писмо към Дирекция " Общинска благосъстоятелност “, която да изследва и дефинира общински парцел, на който може да бъде построен пункта.

Съветниците разискаха и предложение от жители от 17-ти микрорайон обвързвано с положението на ул. Мадара в частта сред Базар Левски и ул. “Д-р А.Железкова “. Желанието на вносителите е пътната инфраструктура в региона да бъде проектирана по метод, който да резервира дърветата по продължение на канала в посочената част, както и да бъде построена нова улица, свързваща ул. " Каймакчалан “ с ул. " Мадара “.  Съветниците се срещнаха и с концепцията да бъде обезопасен отводнителния канал по продължение на ул. " Мадара “ и да се реконструират и обезопасят двата моста, над отводнителния канал. Сигналът ще бъде обследван от администрацията за следващи дейности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР