Комисията по атомна енергия и алтернативни източници на енергия на

...
Комисията по атомна енергия и алтернативни източници на енергия на
Коментари Харесай

Франция се е е отказала от проекта за реактора Astrid четвърто поколение


Комисията по атомна сила и различни източници на сила на Франция (CEA) е решила да се откаже от плана за реактор на бързи неутрони четвърто потомство с натриев топлоносител Astrid, оповестява вестник Monde.

Разработката на Astrid (Advanced Sodium Technological Reactor for Industrial Demonstration) започнаха през 2010 година, Проектът трябваше да се трансформира в идващият стадий от развиването на френската атомна индустрия, който да даде опция за взор в бъдещето, само че съществува сериозен риск, че той в никакъв случай няма да види свят “, отбелязва изданието. Според информация, получена от вестника от CEA, “проектът за строителството на първообраз на реактор не е очакван в краткосрочно или дълготрайно бъдеще “, като съществува опция по него да се работи „ през втората половина на века “.

„ Проектът Astrid е мъртъв. За него повече не се отделят нито средства нито сила “, цитира изданието думите на осведомен източник от CEA и отбелязва, че към края на 2017 година за плана да били отделени към 738 млн.евро.

Реакторите на бързи неутрони с натриев топлоносител са най-перспективните планове във връзка с концепцията за нуклеарни съоръжения от ново потомство (Generation IV), на които се залага за дълготрайно стабилно развиване на международната атомна енергетика.

Смята се, че реакторите на бързи неутрони имат по-големи преимущества за развиване на нуклеарната енергетика, осигурявайки затворен нуклеарен цикъл. При него, заради цялостното потребление на урановата суровина има опция за увеличение на горивната база и понижаване на количеството от радиоактивни боклуци. Засега технологията се експлоатира сполучливо от Русия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР