Комисията на Конгреса на САЩ, която разследва бунта в Капитолия

...
Комисията на Конгреса на САЩ, която разследва бунта в Капитолия
Коментари Харесай

Тръмп е призован да даде показания за щурма в Капитолия. Ако не се яви, го чака затвор

Комисията на Конгреса на Съединени американски щати, която проверява протеста в Капитолия на 6 януари 2021 година, гласоподава да бъде издадена призовка на някогашния президент Доналд Тръмп да даде показания за случилото се, заяви Би Би Си.

Няколко души починаха, а над 140 служители на реда бяха ранени при офанзивата, осъществена от последователите на Тръмп. Това става в деня, в който Конгресът утвърди резултатите от изборите през 2020 година, които бяха извоювани от Джо Байдън .

Призовката ще бъде издадена през идващите два дни и ще показва краен период, с който Тръмп би трябвало да се съобрази. Ако не го направи, той може да влезе в пандиза от един до 12 месеца, посочи Ройтерс.
„ От Тръмп се изисква да дава отговор за дейностите си. Ако господин Тръмп не се съобрази с призовката, той може да бъде изправен пред наказателни обвинявания и затвор “, сподели конгресменът Бени Томпсън - демократ от Мисисипи.
Седемте демократи, само че и двамата републиканци в комисията гласоподаваха единомислещо.

" Трябва да желаяме свидетелски показания под клетва от главния състезател от 6 януари. Длъжни сме да потърсим отговори от мъжа, който провокира всичко това, тъй като всеки американец има право да ги чуе ", сподели зам.-председателка на комисията Лиз Чейни , представена от АП.

Членовете на комисията показаха документи в отбрана на тезата, че Тръмп авансово е възнамерявал да отхвърли загубата си на изборите, изказвал е погрешното изказване, че успеха му е отнета непозволено и че не е призовал хилядите си последователи, щурмували постройката на Конгреса, да изоставен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР