Комисията на Европейския парламент по петициите обсъди днес предложение от

...
Комисията на Европейския парламент по петициите обсъди днес предложение от
Коментари Харесай

ЕП обсъжда българска петиция за по-бързи гранични проверки на камионите

Комисията на Европейския парламент по петициите разиска през днешния ден предложение от евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) за въвеждане на условие инспекциите по границите в Европейски Съюз на камиони с европейска регистрация да не лишават повече от 60 секунди.

Новаков и други евродепутати настояха, че към този момент съществуват механически благоприятни условия за сходна мярка. Представител на Европейската комисия възрази, че това е немислимо и съобщи, че решението е в приемането на България и Румъния в Шенген, предава Българска телеграфна агенция.

Докато не влезем в Шенген, ще се борим да намерим опция нашите водачи да спрат да се мъчат, съобщи Андрей Новаков. Той добави, че водачите на товарни камиони в Европа работят в безчовечен условия. Опашките по границите, които те провокират, унищожават стопанската система и живота на десетки хиляди души в целия континент, заключи Новаков. По неговите думи опашки има освен по българските граници, а и в страните от Централна Европа.

Според Димитър Димитров, поканен на съвещанието като представител на една от огромните неправителствени организации у нас в региона на товарните транспорти, на час превозвачите губят по 10 евро от престой на границата, а непреките вреди са неоценими.

Евродепутатът Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) разяснява, че неприемането на България и Румъния в Шенген е фрапантен образец за двоен стандарт в Европейски Съюз. Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) добави, че водачите заплащат цената на европейското двуличие и прикани българското държавно управление да вземе ограничения за Шенген, каквито подхваща румънското. Александър Йорданов (СДС/ЕНП) прикани Европейска комисия да предложи по-ефективна процедура за инспекция на документите по границите.

Парламентарната комисия по петициите ще продължи работата по предлагането. Очаква се Европейска комисия да изпрати документално мнение и да се потърси мнението на евродепутатите от комисията по транспортни въпроси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР