Комисията, която ще бъде съставена, ако Антикорупционният закон бъде приет,

...
Комисията, която ще бъде съставена, ако Антикорупционният закон бъде приет,
Коментари Харесай

Комисията за борба с корупция по високите етажи няма да разследва главния прокурор

Комисията, която ще бъде формирана, в случай че Антикорупционният закон бъде признат, ще има проверяващи пълномощия. Това съобщи в ефира на  министърът на правораздаването Крум Зарков по повод законопроекта за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности, който беше утвърден от служебното държавно управление предходната седмица.

" С този закон целим да решим въпроса за следствията, а те са сложни, тъй като корупционните закононарушения се проверяват и потвърждават мъчно, още по-трудни стават, когато в тях е забъркано висше длъжностно лице - човек с власт. Затова и законът на Политическа партия, и законът на министерство на правораздаването и на Министерски съвет залагат на идея за самостоятелна от останалите органи проверяваща организация, която да проверява корупционни закононарушение и закононарушения по високите етажи на властта ", изясни Зарков. 

Той уточни, че хората, които ще работят в тази комисия ще имат специфични разследващи средства, само че я разграничи от КПКОНПИ. " И към момента КПКОНПИ има доста необятни пълномощия от действен темперамент. Въпросът е, че няма проверяващи функционалности. Затова ние взехме решение да има орган с ясни пълномощия и пълномощия и резултат от работата му. Защото когато събирате информация, само че не може да я ползвате в наказателното произвеждане, се слага въпроса за какво я събирате ", добави Зарков.

Предвижда се в комисията да има 5 души, определени от Народно събрание, президента и висшите съдилища, като всеки един от тях ще ръководи в период от една година.

" Накрая би трябвало да тежи думата на съда. Затова и в двата законопроекта - на Политическа партия и на министерство на правораздаването, е залегнало опцията възможен отвод на прокуратурата да продължи работа, да бъде обжалван пред съда ", изясни правосъдният министър.

Той добави обаче, че тази Комисия няма да проверява главния прокурор. Това е обект на различен законопроект. Няма да са тези хора. Ако законопроектът бъде признат, ще бъде определен арбитър, който да води това следствие ", изясни Зарков.

" За мен е значимо този закон да бъде признат. Всички думи биха имали значение, в това число и тези на ГЕРБ, в случай че с техните гласове бъде признат първокласен закон. И да бъде оповестен в " Държавен вестник ", безапелационен е правосъдният министър. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР