Комисията констатира пренатрупването на пазара в България, в Полша, в

...
Комисията констатира пренатрупването на пазара в България, в Полша, в
Коментари Харесай

Явор Гечев: Украйна измести наши пазари, Испания предпочита украинското зърно пред нашето

" Комисията установи пренатрупването на пазара в България, в Полша, в Румъния, в Унгария, в Словакия, само че моето безпокойство е, че единствено това няма да свърши работа. Да, това е някаква стъпка в вярната посока, само че това изрично няма да стигне като решение ", съобщи министърът на земеделието Явор Гечев. 
По думите му Европа е привикнала, когато има проблеми елементарно да взема решение нещата като вади средства. Но това не е дълготрайно.
" Ние сме пред нова беритба. Това дали ще продължи украинската или не, тя няма да откри нови пазари, нито на украинците, нито на нас. Според мен би трябвало много други ограничения, които страната ни предлага и създава сега, в това число с връзка с украинските ни сътрудници. Едното от нещата, които предлагаме са действителни коридори, основани на превоз, които да подтикват чисто транспортно изходите от Европейски Съюз. Другото, което считаме, че би трябвало да има, е ЕС да създаде гаранционни механизми, т.е. гаранционни фондове. Какво значи това: когато се продава българска или украинска пшеница, те да отива с вид европейски или държавни гаранции, т.е. тя да се дава примерно на страните, където би трябвало да доближава и то да се дава с отсрочено заплащане 3-4 месеца напред обезпечено от Европейски Съюз ", изясни Гечев.
Земеделският министър акцентира, че действително най-големият производител на зърно сега е Русия, която е изместила и европейските пазари, и включително български и украински от редица контрагенти.
" Както и Украйна измести наши пазари. Примерно една Испания, която употребяваше извънредно българска пшеница, сега работи извънредно с украинска такава ", даде образец Явор Гечев.
Служебният министър изясни и за какво се е наложило едностранно България да вкара възбрана за импорт на артикули от Украйна.
" Когато 3 други страни постановиха възбрана преди нас, то западните коридори щяха да се изместят към България. България претендира, че има аномалии във връзка с сухото мляко, което се е качило извънредно доста. То не беше в това число в листата, както и пчелния мед, който за нас също е значим. Там се следят избрани аномалии. Влиза по нискокачествен мед, който се меша с българския, скапваме личните си пазари в един миг ", безапелационен е гостът.
По думите му Комисията е дала за образец, че в действителност има особеност във връзка с сухото мляко и меда в България. Все още обаче  нямало задоволително данни и продължава обследването. 
Гечев уточни също, че разбъркването на транспортните коридори, на доверието сред компаниите, на доставките на процедура е объркало целия международен пазар. 
" Ние сме в средата на аномалията и в случай че ние не вземем задоволително положителни ограничения като Европейски Съюз, в случай че не осъзнаем точното таргетиране на проблемите, а те са чисто стопански транспортни, логистични и геополитически, не е единствено до прекъсване... Ние нямаме проблем с Украйна. Ние имаме проблем с пазарите и с нарушаването им, което не значи, че имаме каквото и да е срещу самата Украйна. Напротив, цените ѝ са като нашите ", сподели още служебният министър на земеделието. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР