Комисията „Антикорупция“ /КПКОНПИ/ глоби бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо

...
Комисията „Антикорупция“ /КПКОНПИ/ глоби бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо
Коментари Харесай

КПКОНПИ глоби Стойчо Кацаров с 5000 лева, като министър действал в частен интерес

Комисията „Антикорупция“ /КПКОНПИ/ санкции някогашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров с 5000 лв., тъй като работил в полза на сдружението, което оглавявал преди да стане министър.

Производството против него е формирано по сигнал. Установено било, че на 18 май 2021 година той подписал план за промени в Наредба № 1 от 2014 година за одобряване на медицински стандарт „ Клинична лаборатория “.

По този метод той е взел участие в подготовка на акт в частен интерес – на Сдружение „ Център за отбрана правата в опазването на здравето “ (СЦЗПЗ). Към момента на встъпването си в служба като длъжностен министър Кацаров е ръководител на сдружението.

„Безспорен е ползата на СЦЗПЗ в сферата, в която планът на разпоредба за изменение и допълнение контролира публичните връзки, защото все още на публикуването му за публично разискване, сдружението има настоящи контракти с лечебни заведения, по които получавало възнаграждение“. Това са установили от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

От подписаните контракти се виждало, че СЦЗПЗ приема да координира присъединяване на клиничните лаборатории в болничните структури в Националната система за външна оценка на качеството.

Между сдружението и Стойчо Кацаров са налице трайни стопански зависимости, които внасят основателни подозрения в обективността и безпристрастността на служебния министър, в качеството му на разположение, заемащо висша обществена служба, изясняват от „Антикорупция“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР