Комисия в Камарата на депутатите на Бразилия одобри подкрепен от

...
Комисия в Камарата на депутатите на Бразилия одобри подкрепен от
Коментари Харесай

Крайната десница в Бразилия се стреми да сложи край на еднополовите бракове

Комисия в Камарата на депутатите на Бразилия утвърди подсилен от крайната десница законопроект, който предлага да се постави завършек на еднополовите бракове , макар че те са законно приети от 2011 година, съобщи испанската новинарска организация ЕФЕ.  

Предстои текстът да бъде разискван от две други комисии, по-късно - от пленарната сесия на депутатите, и в случай че бъде подсилен от болшинството, ще продължи към Сената.

Комисията, доминирана от представители на крайната десница, близки до някогашния президент Жаир Болсонаро (2019-2022 г.), утвърди плана с дванайсет гласа " за " и пет " срещу ". 

Гласуването беше взето след натоварен спор, изпълнен с религиозни препратки, макар съпротивата на прогресивните представители, близка до президента Луиз Инасио Лула да Силва.

Поддръжниците на самодейността избавиха план от 2007 година, който беше блокиран, като твърдяха, че е минал през Народното събрание преди съдът да признае гражданските бракове сред лица от един и същи пол.

Заседанието беше белязано и от митинги на групи от ЛГБТ+ общността пред вратите на заседателната зала на депутатите, които осъдиха противоконституционността на предлагането.

Еднополовият брак беше приет от Върховния съд през 2011 година като пълноправен на този сред мъж и жена. През 2013 година Националният съвет по правораздаване реши, че той би трябвало да бъде осъществен във всички цивилен регистри в страната.

По публични данни от този момент в Бразилия са подписани към 80 000 еднополови брака , чиито права и признание ще бъдат застрашени, в случай че планът бъде утвърден от Камарата на депутатите, а по-късно - и от Сената.

Правителството на Лула предизвести, че ще наложи несъгласие на законопроекта . Това обаче единствено ще го върне в законодателните камари за ново разискване.

Депутатът Франсиско да Силва, евангелски свещеник, който е докладчик по плана, съобщи, че правосъдната власт " узурпира отговорности и пълномощия, които принадлежат на Народното събрание ".

Според Да Силва, който принадлежи към Либералната партия, на която Болсонаро е почетен ръководител, " тези решения са имали идеологически цели и изопачават волята на народа, изразена посредством законно определените му представители ".

Той също по този начин съобщи, че " разрешаването на хомосексуалните бракове е отказване на метода, по който се раждат човешките същества, и офанзива против самото битие на човешкия тип ".

Тези причини бяха отхвърлени от социалистката Ерика Илтон, един от двамата транссексуални депутати в бразилския конгрес, която осъди тоталитарния, недемократичен и хомофобски темперамент на плана, който нарушава човешките права и самостоятелното достолепие, залегнали в Конституцията на страната. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР