Комисия в бразилския Сенат препоръча президентът Жаир Болсонаро да бъде

...
Комисия в бразилския Сенат препоръча президентът Жаир Болсонаро да бъде
Коментари Харесай

Бразилски сенатори одобриха доклад с обвинения срещу президента

Комисия в бразилския Сенат предложи президентът Жаир Болсонаро да бъде измамен под отговорност за девет закононарушения при ръководството на пандемията, в това число закононарушение против човечеството. Бразилия е на второ място в света, след Съединените щати, по най-висока смъртност от COVID-19.

С минута безмълвие в бразилския Сенат уважиха 600-те хиляди бразилци, изгубили борбата с COVID-19. Символичният акт последва приемането на отчет, който предлага президентът Жаир Болсонаро и още 77 души, най-вече сегашни и някогашни министри, да бъдат упрекнати, поради дейностите им по време на пандемията.

В отчета от над 1300 страници, направен в продължение на половин година, се изброяват образци за грешките при ръководството на коронакризата. Правителството е подложено на критика, че не е взело ограничения против разпространяването на ковид, надявайки се, че популацията ще придобие групов имунитет. Друго обвиняване към ръководещите е, че са позволили неефективно лекуване на заболелите с трагични последствия.

" Цяла Бразилия стана очевидец на ужасяващи събития. Хора умираха пред лечебните заведения заради неналичието на О2, други умираха вътре в лечебните заведения, още веднъж поради дефицит на О2. Тези обстоятелства са изцяло потвърдени ", разяснява сенаторът Едуардо Брага.

Според сенатската комисия президентът Болсонаро е основният провинен за позволените неточности. Препоръката е да бъде измамен под отговорност за закононарушение против човечеството и по още осем обвинявания, измежду които подбудителство към закононарушения, подправяне на документи и нарушение на обществени права. Жаир Болсонаро е упрекнат и за разпространение на подправени вести за пандемията. Държавният глава твърди, че не носи никаква виновност.

Докладът отива при основния прокурор, от чийто офис дадоха обещание да бъде детайлно прегледан. Дали ще се стигне до обвинявания в съда остава под въпрос, защото се чака назначеният от Болсонаро основен прокурор да го отбрани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР