Комисия, назначена от Министерство на културата, посети местността Паметниците“, край

...
Комисия, назначена от Министерство на културата, посети местността Паметниците“, край
Коментари Харесай

Държавата даде 40 632 лева за обновяване на паметник и мост в Свищов

Комисия, назначена от Министерство на културата, посети местността „ Паметниците “, край Свищов и извърши оглед на място на изпълнените консервационно-реставрационни, и ремонтни действия обхващащи екстериора на Исторически резерват – групова недвижима културна полезност в историческото място в долината на р. Текир дере в местността „ Паметниците “.

В осъществяване на подписания сред министъра на културата Боил Банов и кмета на община Свищов Генчо Генчев контракт неотложно стартираха дейностите по осъществяване на плана. Те включваха мероприятия в зоната на издигнатия през 1881 година монумент „ Александър ІІ “ и каменния мост на р. Текир дере. Дейностите завършиха преди избрания краен период. Стойността на контракта е в размер на 40 632 лева
 dav dav
Комисията, управлявана от Регионалния контрольор в Групово дело „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ на Министерство на културата за Северен централен регион, включваше и специалисти от Национален институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/. Тя извърши инспекция на място за размера, количеството и качеството на изпълнените действия и установи цялостно сходство.

В протокола за приемане беше отразено, че Общината не е позволила, при осъществяване на консервационно-реставрационните и ремонтни действия, да се нанесат повреди по движими художествени полезности.

Експертите на НИНКН останаха впечатлени от сегашния образ на целия комплекс, а след осъществените мероприятия и усъвършенстваната досегаемост, монумент „ Александър ІІ “ се вписва към този момент очевидно и с неповторимата панорама към река Дунав.

Стремежът на Общината да трансформира парка в атрактивна туристическа дестинация, допълваща цялостния и различим облик на Свищов, даже отвън рамките на България ще продължи и през 2019 г.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР