Комисия към министерство на финансите и МРРБ разгледа 34 договора

...
Комисия към министерство на финансите и МРРБ разгледа 34 договора
Коментари Харесай

Асен Василев: Установихме прикрито строителство на пътища за 2,5 млрд. лева

Комисия към министерство на финансите и Министерство на регионалното развитие прегледа 34 контракта на АПИ и разкри редица нарушавания.

Работна група на министерствo на финансите и министерство на районното развиване и благоустройство извърши инспекция и откри редица нарушавания при възлагането и осъществяването на контракти на Агенция „ Пътна инфраструктура ”. За интервала 2018 – 2021 година комисията е открила скрито строителство на обща стойност 2.5 млрд лв. за настоящи поправки и поддръжка на пътища (ТРП). От инспекцията излиза наяве, че възлагания са се правили без публични поръчки, без утвърдени планове и без да бъдат осъществени надзор и контрол на осъществяването посредством даване на доклади и протоколи.

Едно от нарушаванията на Агенция „ Пътна инфраструктура ” е обвързвано с това, че по ТРП не могат да се разпореждат строителни, а единствено ремонтни действия. През обследвания интервал от 4 години са осъществени голям брой спомагателни строителни действия, които по принцип не се извършват по ТРП. Причината евентуално се крие във обстоятелството, че при ремонтните действия по ТРП не се изисква контрол, същите не минават през комисия за приемане и разрешаване на използването. По своята същина ТРП обгръща единствено действия, които целят премахване на единични повреди по пътя, обезпечаване на проходимост при зимни условия, както и попречване на следствията от спешни обстановки, каквито са сривания, лавини или тежки ПТП-та. По ТРП не се разпорежда ново строителство, главен ремонт, или даже реорганизация и капиталово планиране. Точно това обаче се е случвало в интервала 2018 -2021 година Анализирайки цифрите от презентацията, направена въз основа на извършената инспекция, се открива, че от общо разходвани близо 3 милиарда и половина – средствата, отделени за съществени поправки и реорганизация, съставляват към 2 милиарда и половина.

Близо 80 % от спомагателните задачи касаят капиталово планиране, главен ремонт и реорганизация на републикански пътища – задачи, които по принцип не се извършват по ТРП и за които е належащо осъществяването на редица условия. За да бъдат предоставени сходни поръчки, е належащо утвърждението на капиталови планове, разрешителни за градеж, провеждането на строителен контрол. Проекти от този вид са свързани и с даването на гаранционна отговорност, която изпълнителните са длъжни да дават. Нито едно от тези условя не е налице при осъществяването на спомагателните задачи по ТРП. Нещо повече, както показва заместник-министърът на финансите Андрей Цеков, предоставените действия са в нарушаване на три закона: Закона за публичните поръчки, Закона за устройство на територията и Закона за пътищата. От гореизложеното излиза наяве, че нарушаванията са незаконосъобразни и са срещу правилата на положителното финансово ръководство.

Друга порочна процедура, която открива работната група от двете министерства, е фактът, че договорите за планиране се подписват след тези за строителство. От таблицата по-долу се вижда, че вместо проектирането да предхожда строителството, което е естествената последователност в осъществяването на заданията, в действителност осъществяването се разпорежда преди или едновременно с възлагането на направата на самия прокет. Така да вземем за пример строителството на ремонт на път в Смолянска област е предоставено през август месец 2020 година, до момента в който проектирането на същия е предоставено за ноември същата година.

таблица от стр. 8 от презентацията

Основен проблем, обвързван с непрозрачното ръководство на плановете по ТРП, съставляват повишените цени и несъразмерно разходваните средства в разнообразни райони на странта. „ Цените в заданията и количествените сметки са безспорна фантастика. ” – отбелязва министърът на финансите Асен Василев. „ Всичко е нагласено по този начин, че да бъдат задоволени избрани ползи ”, прибавя той. Едни и същи поправки в обособени елементи на България са изпълнявани на напълно друга стойност. Така да вземем за пример права с дължина 10,734 км е ремонтирана при цена на км – 831 хлд. лв., а при друга права с дължина 3,9 км цената на км е на стойност над 1 млн и 300 хлд. лв.. При ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа разликата в цената е още по-фрапираща – 830 хлд. на км за веднъж, а за различен – близо 3 млн. лв.. При ценообразуваното от една страна са употребявани повишени разходни правила, които не са обосновани, и в същото време липсва ценови разбор. В показаните отчети попада единствено общата сума, без да има количествена сметка, формирана от единични цени.

Красноречив образец за голословно високи цени съставлява и ремонтът на пътя Кърджали-Асеновград, при който първична е била спряня процедурата заради липса на финансиране(тогава оценено на 28 млн. лева). През януари 2021 година осъществяването се възобновява, този път през ТРП, като в контракта към този момент е посочена съвсем двойната цена от над 51 млн. лв.. Най-скандалното в осъществяването на тази поръчка съставлява промяната на тръбопровод от 6 метра за 1 млн. лв..

Всички тези нарушавания, за които българските жители заплащат в милиарди, следва не просто да бъдат изобличавани, само че и да се търси наказателна отговорност от длъжностните лица. За задачата са сезирани съответните способени органи – прокуратура, ДНСК, която би трябвало да извърши инспекции на място за качеството на осъщественото строителство и АДФИ, която би трябвало да реализира следващ надзор. И най-важното, с цел да бъдат избегнати сходни практики в бъдеще, належащо е инспекциите да предхождат финансирането, тъй като както е казвал неведнъж Асен Василев: „ Аз постоянно съм желал да бъдат тествани договорите преди да бъдат изплатени ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР