Комисарят на българското биенале д-р Надежда Джакова, заедно с авторите,

...
Комисарят на българското биенале д-р Надежда Джакова, заедно с авторите,
Коментари Харесай

Българският и италианският екип на Биеналето се срещнаха във Венеция

Комисарят на българското биенале доктор Надежда Джакова, дружно с създателите, завоюва състезанието да показват България на Биеналето за изкуство бяха във Венеция за среща с италианския екип.

 

Предстои да бъде конкретизирано пространственото позициониране на експозициите, детайлности към откриването на Биеналето на 19 април, както и програмата на формалната делегация от българска страна. 

 

Автори на плана „ Съседите “, победител в състезанието, проведен от Министерството на културата, са Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян. Куратор е Васил Владимиров.

 

„ Съседите “ е етнографски и исторически роман, който наблюдава прекарванията и и следите белязали оживелите от лагерите край Ловеч и Белене. Сред свидетелските записи е и извънредно скъпият роман на Цветана Джерманова, последната жена, оживяла от комунистическите лагери „ Босна “ и „ Белен “, която умря наскоро..

 

Проектът показва последствията от публичното, съзнателно премълчаване на десетилетия държавно принуждение и отсъствието наизуст в актуалното обществено схващане. Авторите основават пространство, в което посетителите могат да станат очевидци на историите на хора, жигосани като чужденци в границите на българските граници.

 

„ Съседите “ е пряк отговор на апела на Адриано Педроза за разглеждане на тематиката “Чужденци на всички места ” на 60-ото издание на Венецианско биенале за изкуство през 2024 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР