Комионът, който вчера блокира Тракия за около 14 часа, е

...
Комионът, който вчера блокира Тракия за около 14 часа, е
Коментари Харесай

Комионът, който вчера блокира Тракия, е на Динко от Ямбол

Комионът, който през вчерашния ден блокира " Тракия " за към 14 часа, е на Динко от Ямбол. Возилото се обърна и нанесе съществени вреди на пътната инфраструктура. Бил е без механически обзор и безупречен лиценз.

Машината е благосъстоятелност на сдружението " Бозав " ЕООД, а негов притежател е Господин Вълев, по-известен като Динко от Ямбол, който доби известност преди няколко години в обществените мрежи като ловджия на бежанци. По предписание на транспортния министър от " Автомобилна администрация " стартират инспекции на две компании.

Камионът, който провокира тежката злополука на Автомагистрала " Тракия ", не е минал механически обзор. Валидността от последната инспекция е изтекла преди повече от три месеца, демонстрира информация в уеб страницата на изпълнителна организация " Автомобилна администрация ". При друга информация в онлайн системата TollPass откриваме, че камионът се е движил с още нарушавания - два неплатени електронни фиша за липса на маршрутна карта в размер на 1500 лева от юли и август 2021 година, заяви Българска национална телевизия.

По първични данни камионът е благосъстоятелност на компания " Логтранс БГ ". Според информацията в обществените регистри компанията е учредена през 2017 година с офис в Равда. Името ѝ стана обществено известно в медиите през септември 2021 година, когато водач на тир, цялостен със зърно, умъртви две деца и татко им в Айтос и рани тежко пешеходци при кървава злополука. Спукана гума, прегряване на спирачките и претоварване бяха измежду версиите, по които работиха проверяващите.

Оказва се, че същата година, няколко дни преди случая, различен водач на компанията е приет за отговорен от районния съд в Елин Пелин, че е карал товарен автомобил в региона на Нови хан, който не е бил регистриран по надлежния ред. Съдът е наложил адиминистративно наказване - санкция от 1000 лв.. По телефона шефът отхвърли да има връзка с последния случай на Автомагистрала " Тракия ".

Данаил Иванов: Не е мой. Той е благосъстоятелност на Динко, не е мой. Аз съм го продал на Динко.

Българска национална телевизия: А от кой момент е трансфериран?

Данаил Иванов: Преди Нова година е трансфериран. 2022 година е продаден камионът. Прехвърлен е нотариално, всичко, талони, всичко си е негово. Имам си документи. И той индивидът може да си показа документи, няма смисъл тук да се търсят някакви непотребни сензации.

По-късно денем инспекция на министерството на превоза откри, че камионът е продаден на компания " Бозав " през декември предходната година. Фирмата " Логтранс БГ " обаче не е изпълнила законовото си обвързване в 30-дневен период да отпише транспортното средство от своя лиценз, за което ще бъде глобена и цялата ѝ активност ще бъде тествана.

Фирмата, обвързвана с предприемача, прочут като Динко от Ямбол, има лиценз за вътрешни товарни транспорти от 5 март 2021 година Към лиценза са вписани 4 товарни автомобила. Проверка на министерството е открила, че от тях единствено един има годен механически обзор. Фирмата има още 5 транспортни средства, регистрирани като пътна помощ, от които 3 нямат годен механически обзор. Превозвачът не е присъединил съответния камион в притежавания от нея лиценз, което се класифицира като нерегламентиран транспорт. За последните две години превозвачът е глобен 6 пъти, като при четири от случаите е установен нерегламентиран транспорт на товари, а другите два са за претоварване и за непокрит товар.

" В хода на инспекцията е открито, че компания " Бозав " ЕООД е с изтекла финансова непоклатимост на 18.02.2022 година За това нарушаване ще бъде формиран акт и ще бъде наложена насилствена административна мярка – краткотрайно прекъсване активността на превозвача с лишаване на заверените копия към лиценза до премахване на тази неправда ".

Потърсихме по телефона притежателя на камиона Динко Вълев, който отхвърли да разяснява множеството открити нарушавания.

" Хубав ден искам. Жив и здрав да си. "

По случая е формирано досъдебно произвеждане за обилни вреди по инфраструктурата на автомагистралата. Назначени са голям брой автотехнически експертизи и следва да стане ясно дали компанията ще заплати за нанесените провали.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР